Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Nizozemskoj zabrana pušenja duhana, ali ne i marihuane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest o zabrani pušenja u Nizozemskoj nije dočekana s oduševljenjem od strane vlasnika kafića i ugostitelja.

'Tužna sam. Za mene je ispijanje kave uz cigaretu društveni događaj. Sada to više neću moći činiti,' izjavila je jedna od mušterija u kafiću.

Pročitajte i ovo Petar Majić i Sofija Preljvukić jedva dočekali Ugostitelj o ponovnom otvaranju zatvorenih dijelova kafića: "Radujemo se novom početku. Financijska šteta se nagomilala i ogromna je" Slika nije dostupna Jesu li se i gosti promijenili? VIDEO Nakon devet mjeseci kavu možete popiti u kafiću, ali ne slave svi: "Ima i onih koji ne mogu raditi..."

No, zabrana pušenja u Nizozemskoj nije potpuna. Većim kafićima i restoranima ostavljena je mogućnost da osiguraju poseban prostor za pušače. To može biti dobra vijest za velike ugostitelje ali loša je za male. 400-tinjak vlasnika manjih kafića odlučilo je tužiti državu zbog diskriminacije.

'Zabrana pušenja temelji se na zakonskoj pretpostavki da ne smije biti diskriminacije. No, mi tvrdimo da se upravo tom zabranom diskriminira, jer se radi razlika između velikih i malih barova. Veliki bar može osigurati prostor za pušače, ali manji, onaj od 30-tak kvadrata ne može,' rekao je Wurtz, osnivač udruge ''Spasimo male kafiće''.

Nizozemska zabrana pušenja ima još jednu posebnost. Duhan možda postaje zabranjen, ali marihuana ne. Jointi, lule ili bongovi i dalje ostaju u upotrebi.

'Europska unija ne može zabraniti pušenje marihuane jer je ona ionako ilegalna supstanca. Da bi mogli zabraniti kanabis, prvo bi ga trebali legalizirati,' rekao je vlasnik jednog coffee shopa.

Dok cigareta postaje zabranjena, jointi će se i dalje moći slobodno motati. Ali, samo ako je u njima čista marihuana. Otkrije li inspekcija da joint sadrži i duhan, vlasnik coffee shopa može očekivati kaznu i do dvije tisuće 400 eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene