Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gadafi neozlijeđen

VIDEO: U napadu NATO-a ubijen Gadafijev sin i njegovo troje djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijska vlada je objavila da je poginuo najmlađi sin libijskog vođe Saif al Arab Gadafi.

Najmlađi sin libijskog vođe Saif al Arab Gadafi, ubijen je zajedno sa svoje troje djece jučer navečer tijekom zračnog napada NATO-a, objavio je glasnogovornik režima u Tripoliju.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti

Glasnogovornik vlade Musa Ibrahim objavio je da je jakim sredstvima napadnuta kuća Saifa al Araba Moamera Gadafija, najmlađeg Gadafijeva sina. 'Vođa i njegova supruga nalaze se u kući sa svojim prijateljima i bližnjima i živi su i zdravi', kazao je glasnogovornik.

Jučer kasno navečer tri su se eksplozije čule u Tripoliju, u četvrti Bab al Azizija, gdje je i kompleks u kojem stanuje Gadafi, nakon prelijetanja zrakoplova NATO-a.

Po riječima glasnogovornika, riječ je o operaciji koja je imala za cilj ubiti libijskog čelnika. 'Ono što sada imamo je zakon džungle', rekao je glasnogovornik dodajući da je sada 'svakome jasno da ono što se događa u Libiji nema ništa sa zaštitom civila'.

Glasnogovornik libijske vlade odveo je novinare u kuću koja je pogođena s najmanje tri rakete, a krov joj je probijen na nekoliko mjesta. 'Borit ćemo se i boriti bude li trebalo', kazao je Ibrahim dodajući: 'Vođa je jučer ponudio mir NATO-u i NATO je to odbio'.

NATO je rano jutros potvrdio da je izveo napad na područje Bab al Azizija u Tripoliju, no nije potvrdio da je poginuo sin libijskog čelnika. 'NATO je nastavio svoje precizne zračne udare na vojna postrojenja Gadafijeva režima u Tripoliju ove noći, uključujući i napade na zgradu zapovjedništva i kontrole poznat kao sektor Bab al Azizija', navodi se u priopćenju NATO-a.

'Znamo za nepotvrđena medijska izvješća po kojima bi neki članovi Gadafijeve obitelji mogli biti ubijeni', kazao je u priopćenju zapovjednik operacije u Libiji, general Charles Bouchard. Zapovjednik NATO-a kazao je da NATO žali zbog bilo kojeg izgubljenog života, posebice nevinih civila. 'Svi su ciljevi NATO-a vojni i jasno su povezani sa sistematičnim napadima Gadafijeva režima na libijski narod i naseljene zone', rekao je general Bouchard istaknuvši kako ciljevi napada nisu pojedinci.

U Bengaziju, središtu libijske pobune, pobunjenici su pucali u zrak nakon što je objavljeno da je ubijen Gadafijev najmlađi sin, javio je novinar France Pressea.

Gadafijev sin, 29-godišnji Saif, jedan je od najmanje poznatih njegovih sinova, s ograničenom ulogom u strukturi vlasti u Tripoliju. Bio je student u Njemačkoj.

NATO-ova politika izbora meta u Libiji ne predviđa gađanje 'određenih pojedinaca', rekao je u nedjelju britanski premijer David Cameron, ali je odbio komentirati 'nepotvrđenu vijest' o tome da su u napadu ubijeni Gadafijev sin i troje unučadi. 'NATO-ova politika izbora meta apsolutno je jasna. U skladu je s UN-ovom rezolucijom broj 1973. godine i želi spriječiti civilne žrtve gađanjem Gadafijeva ratnog stroja, a to su, jasno, tenkovi, topovi i bacači raketa, ali i zapovjedništvo', rekao je Cameron za BBC.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney kazao je kako je Bijela kuća upoznata s izvješćem libijskih medija o tome da je Gadafijev sin ubijen te prati situaciju.

Čini se da je riječ o drugom udaru NATO-a na Gadafija u posljednja 24 sata, navode agencije. U subotu ujutro raketa je udarila u blizini zgrade televizije u Tripoliju u vrijeme televizijskog obraćanja libijskog vođe u kojemu je ponudio pregovore. Gadafi se u subotu ujutro pojavio na televiziji objavivši kako nikada neće odstupiti s vlasti te je pozvao Pariz i Washington na pregovore o izlasku iz krize. Ponudio je pregovore i pobunjenicima koji su ponudu odbili kao lažnu i nepouzdanu. Ponudu je odbio i NATO najavivši da će nastaviti s operacijama dok ne prestanu napadi režima na civile.

Službeni Tripoli zaprijetio je u subotu da će napasti svaki brod koji uplovi u Misratu, lučki grad 200 km istočno od Tripolija, pod opsadom već dva mjeseca, te je pozvao pobunjenike na predaju. Tijekom dana u blizini zračne luke u Misrati nastavile su se borbe u kojima je, prema više izvora, poginulo 10, a ranjeno 20 ljudi. U subotu navečer najmanje je 13 eksplozija potreslo tu libijsku luku u trenutku kada su NATO-ovi zrakoplovi nadlijetali grad, no nema izvješća o posljedicama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene