Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak opake bolesti?

U Kaliforniji otkrili vjevericu punu buha prijenosnica kuge!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kalifornijski su epidemiolozi vjevericu otkrili u jednom popularnom autokampu te su javnost odmah upozorili na oprez, premda istovremeno tvrde da nema razloga za paniku.

Epidemiolozi u kalifornijskom okrugu Riverside u jednoj su vjeverici otkrili buhe koje su poznate kao prijenosnici kuge. To je prvi slučaj pronalaska ovih sitnih prijenosnika u Kaliforniji u zadnjih desetak godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osoba u bolnici U SAD-u zabilježen slučaj kuge: Bolest može prijeći s životinje na čovjeka na više načina Ilustracija Objavili epidemiolozi Englezi i Nijemci upozorili građane koji putuju u Hrvatsku: Turisti se zarazili parazitom

>> Agresivna ameba pojela mozak najmanje deset osoba!

Prema zasad dostupnim podacima, vjeverica, inače ulovljena u popularnom autokampu, još ne pokazuje simptome bolesti, ali samo prisustvo buha bilo je dovoljno da lokalni zdravstveni dužnosnici javnosti upute preporuke o ponašanju sa životinjama na otvorenom.

Uz napomenu da nema potrebe za panikom, ističu da nije zgorega izbjegavati bilo kakav kontakt s vjevericama i drugim divljim životinjama. To znači da im se ne treba približavati ili ih hraniti, da ne treba kampirati u blizini njihovih staništa i da od njih treba podalje držati sve kućne ljubimce.

Kako prenosi CNN, ljudi se kugom mogu zaraziti dolaskom u kontakt s inficiranom životinjom ili ako pak zarade ujed buha prijenosnica. Prijenos s čovjeka na čovjeka je izrazito rijedak.

Premda se bolest danas relativno uspješno može pobijediti antibioticima, kuga i dalje može biti prilično opasna za ljude.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene