Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike napetosti

Dok Sj. Koreja testira balističke rakete, a Amerikanci imaju vojne vježbe - Tajland bilježi zanimljive podatke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Sjeverna Koreja sve učestalije testira balističke rakete, a američke vojne snage se razmještaju u njezinom susjedstvu, statistički podaci pokazuju da je i sve veći broj stanovnika Sjeverne Koreje ilegalno migriraju na Tajland.

Tajland se geografski i politički nalazi na popularnoj tranzitnoj ruti za prebjege iz Sjeverne Koreje. Svake godine stotine ih pobjegne u Kinu, a nakon toga dolaze u Tajland, od kud ih vlasti obično šalju u Južnu Koreju.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Prošle godine, prema statističkim podacima migracijskog ureda u Tajlandu, u tu zemlju ilegalno je stiglo 535 sjevernokorejskih migranata, ali u prvih šest mjeseci ove godine već ih je u zemlju ušlo 385. ''U prosjeku 20 do 30 migranta iz Sjeverne Koreje pristigne na sjever Tajlanda', rekao je službenik u imigracijskom uredu koji je želio ostati anoniman.

Tajland pristigle iz Sjeverne Koreje tretira kao ilegalne imigrante, a ne kao izbjeglice, jer nisu potpisali Ženevsku konvenciju iz 1951. pa tajlandski zakoni ne poznaju pojam izbjeglica. Često neslužbeno dolazi do dogovora između tajlandskih i južnokorejskih vlasti te samih prebjega koji su na Tajlandu uhićeni kao ilegalni imigranti, ali onda se izruče Južnoj Koreji u kojoj zatraže azil.

''S obzirom na to da Ustav Južne Koreje prepoznaje sve Korejce kao svoje građane, moguće je da Tajland tretira Južnu Koreju kao legitimnu destinaciju u koju izručuje Sjevernokorejce'', objasnio je Phil Robertson, zamjenik direktora azijskog odjela organizacije Human Rights Watch.

Razlog sve većem broju prebjega iz Sjeverne Koreje moglo bi ležati u nervozi tamošnjeg vladara Kim Jong Una zbog intenziviranja neprijateljstva u regiji. Prisutnost vojnih snaga SAD-a u Južnoj Koreji i sve učestalije vježbe ne pridonose smanjenju napetosti.

SAD će povrh toga na četveromjesečnu vježbu u Južnoj Koreji poslati dodatnih 12 borbenih zrakoplova F-16. Krajem kolovoza, oko 200 vojnika bit će prebačeno iz baze u Wisconcinu, na vježbe u Južnu Koreju. Kada je riječ o blizini Sjeverne Koreje, SAD ne razmješta vojsku samo u južnoj Koreji. Nedavno su završili i vježbe u Japanu pri čemu je nekoliko supersonic bombardera b-12 letjelo iznad Sjeverne Koreje. Misija je trebala predstavljati demonstraciju sile kao odgovor na balističke rakete koje je Sjeverna Koreja ispalila prošlog tjedna.

CNN je objavio priču o tome kako je američka vojska primijetila ''veoma neobične razine'' aktivnosti podmornica Sjeverne Koreje. Smatraju da je to dokaz da testiraju rakete pod vodom. Ovakvih je testova, piše CNN, sve više. Posljednja u nizu je balistička raketa koju je prošli tjedan u petak, u noći lansirala Sjeverna Koreja. Zapadne snage smatraju da je bila interkontinentalna (ICBM) te da preletjela oko 1000 kilometra prije no što je pala u more japanskog isključivog gospodarskog pojasa. Ruski su pak objavili da je njihov obrambeni sustav očitao aktivnost te rakete i da se radi samo o raketi srednjeg dometa. Međutim, činjenica je da je Sjeverna Koreja u posljednje vrijeme povećala broj testiranja balističkih raketa, ali i da otvoreno prijete SAD-u.

Prošlog tjedna zaprijetili su lansiranjem nuklearnog napada "na srce Sjedinjenih Država", ako Washington pokuša svrgnuti sadašnji režim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene