Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za prava

U Hong Kongu traju sukobi policije i prodemokratskih prosvjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hongkonška policija u nedjelju je upotrijebila suzavac i palice kako bi rastjerala tisuće prodemokratskih prosvjednika koji su odlučniji nego ikada da od Pekinga dobiju veće političke slobode.

Prosvjednici su zauzeli veliku prometnicu i paralizirali dio središta grada kako bi ukazali na odluku Pekinga da ograniči demokratske slobode bivše britanske kolonije koja je vraćena pod kinesku vlast.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Nemiri u Grčkoj - 1 Najsmrtonosnija nesreća VIDEO/FOTO Urlici i šok granate na ulicama Atene: Žestoki sukobi policije i građana

Policija je u dva navrata ispalila suzavac, što se rijetko događa u Hong Kongu. Prodemokratski aktivisti su probili policijski kordon oko zgrada sjedišta vlade Hong Konga pred kojima su prosvjednici kampirali nekoliko dana. Prema procjeni agencije France presse na ulicama prosvjeduje više desetaka tisuća ljudi.

Policija je tijekom dana obznanila da je 78 osoba privedeno, a 26 je ozlijeđenih.

Kina, kojoj je London 1997. vratio upravu nad Hong Kongom, objavila je u kolovozu da će se od 2017. budući čelnik izvršne vlasti u toj posebnoj upravnoj regiji u sastavu Kine birati na općim izborima, ali da će na njima moći sudjelovati samo dva ili tri kandidata koja će predložiti poseban odbor.

Onečišćen zrak otjerao superbogate iz megapolisa!

Studenti, koji su petak čak upali u sjedište vlade, tjednima predvode kampanju građanskog neposluha kako bi ukazali da se brojni stanovnici Hong Konga protive kineskim ograničavanjem demokratskih procesa.

Occupy Central zahtijeva "povlačenje" odluke Pekinga i novi proces političkih reformi. "Zahtijevamo da vlada Leung Chun-yinga preda središnjoj vladi novo izvješće o političkim reformama koji će u potpunosti odražavati demokratske težnje naroda Hong Konga", navodi Occupy i naglašava da će se u slučaju odbijanja pokret intenzivirati.

Čelnik Hong Konga Leung Chun-ying je istaknuo na konferenciji za novinare da je odlučan boriti se protiv ilegalnih akcija.

Peking je u nedjelju istaknuo da je siguran da su vlasti Hong Konga kadre suočiti se sa situacijom. Pekin se "oštro protivi svakoj ilegalnoj aktivnosti koja šteti pravnoj državi i ugrožava socijalni mir, te čvrsto podržava mjesnu vladu", rekao je jedan glasnogovornik ureda poslova Hong Konga i Macaoa, prenosi službena agencija Xinhua.

U srpnju je pola milijuna prosvjednika izašlo na ulice zbog nezadovoljstva sve većim utjecajem Pekinga na život u Hong Kongu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene