446513
446513
446513
446513
446513

TKO ĆE IH ZAŠTITI? Pozvao 7-godišnjakinju da igra igrice na mobitelu, vratila se puna modrica i silovana

Neuspjeh je to institucija Grčke i europske unije koje ih nisu zaštitile.

 
 
 
 
Djevojčica u izbjegličkom kampu u Grčkoj (Foto: AFP)
Djevojčica u izbjegličkom kampu u Grčkoj (Foto: AFP)

Prema pisanju Observera, u službenom europskom kampu za izbjeglice kod Thesalonikija, dogodio se cijeli niz seksualnih zlostavljanja. Neke od žrtava imaju tek sedam godina. Prema informacijama koje je Observer dobio, rizik od seksualnog napastovanja toliko je velik da žene strahuju od odlazaka u sanitarne čvorove.

U kampu smještenom u bivšoj tvornici Softex navodno djeluju bande koje siluju djevojčice. Jedna sirijska obitelj zatražila je premještaj izvan kampa nakon što je i njihova kćer bila napadnuta. 'Jedan muškarac pozvao je njihovu sedmogodišnju kćer da dođe u njegov šator igrati igrice na mobitelu nakon čega je šator zatvorio. Djevojčica se vratila s modricama na rukama i vratu, a kasnije je priznala da je bila seksualno napadnuta. To dijete je psihički oštećeno do kraja života', rekao je jedan volonter iz kampa koji je tražio da ostane anoniman.

Neke obitelji su toliko u strahu da razmišljaju da se vrate u zemlju iz koje su pobjegli. U međunarodnom Crvenom križu kažu kako je doista zabilježen porast seksualnog zlostavljanja u grčkim izbjegličkim kampovima te da je grčka vlada o svemu alarmirana.

'To je vrlo teško za preživjeti, posebno maloljetnicama koje su tamo bez pratnje. Navečer nigdje nećete vidjeti djecu jer se skrivaju po šatorima, a žene kažu da ni na WC ne mogu same', kaže Anna Chiara Nava iz Liječnika bez granica.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se