Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazala analiza

SIRIJA I IRAK Džihadisti dolaze iz 86 zemalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj džihadističkih boraca u Siriji i Iraku u posljednjih se godinu i pol udvostručio i sad ih je ondje najmanje 27.000, izvijestio je u utorak institut specijaliziran za analizu obavještajnih podataka.

'Fenomen stranih džihadista u Siriji i Iraku uistinu je svjetski', stoji u priopćenju grupe Soufan sa sjedištem u New Yorku. U tim dvjema zemljama trenutačno se nalazi između 27.000 i 31.000 stranih džihadista porijekom iz 86 zemalja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne posustaju ni borbe pobunjenika i vlasti BIJESNE BORBE U PAKLU NA ZEMLJI Velika ofenziva na džihadistička gnijezda Slika nije dostupna Među njima puno zapadnjaka Gotovo 30.000 stranih džihadista ušlo u Siriju i Irak od 2011.

'Brojka se više nego udvostručila od posljednjeg istraživanja grupe provedenog 2014. kada ih je evidentirano 12.000, unatoč međunarodnim naporima da se priljev stranih militanata koji putuju u Siriju smanji', stoji u priopćenju.

'Uspjeh IS-a nadilazi snove svih ostalih terorističkih grupa koje se sada čine staromodnima, primjerice Al-Kaide. IS je potaknuo desetke tisuća džihadista da im se pridruže', ističe Soufan.

NOVO ZAOŠTRAVANJE ODNOSA U SIRIJI Tko je ubio sirijske vojnike?

Iz zemalja zapadne Europe stiže sve više simpatizera IS-a, dosad ih je došlo ukupno 5.000, među kojima je 1.700 Francuza. S Bliskog ih je istoka stiglo 8.240, među kojima je 2.500 Saudijaca, 8.000 ih je iz zemalja Magreba, a najviše ih je stiglo iz Tunisa - čak 6.000.

Broj boraca iz Rusije i zemalja središnje Azije povećao se za 300 posto, na 4.700, među kojima je 2.400 ruskih državljana. U Irak i Siriju stiglo je i oko 2.100 Turaka. Podaci se temelje na informacijama koje su prikupile vlade, međunarodne organizacije i instituti koje se bave istraživanjem podataka.

Po podacima grupe Soufan između 20 i 30 posto stranih džihadista vraća se u zemlje iz kojih su došli, a ondje je sve više terorističkih napada. IS je preuzeo odgovornost za prošlomjesečne napade u Francuskoj gdje je ubijeno 130 ljudi i za nekoliko napada u Tunisu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene