Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Češka, Mađarska, Slovačka i Austrija

U Europi otkrivena niska razina radioaktivnosti, ne zna se što je izvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veoma niska razina radioaktivnoga joda-131 otkrivena je u Europi, ali vjeruje se da te čestice nisu opasne za zdravlje, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju.

Agencija IAEA sa sjedištem u Beču objavila je kako još istražuje odakle te čestice, ali ne vjeruje da one dolaze iz Japana gdje je u ožujku nuklearka u Fukushimi stradala u potresu i tsunamiju.

Češka agencija za nuklearnu sigurnost objavila je da izvor toga zračenja nije u Češkoj, i da vjerojatno nije iz nuklearne elektrane. Prema njihovu priopćenju, moguće je da je do zračenja došlo zbog proizvodnje radioaktivnih medikamenata. Česi detektiraju jod-131 na većem broju mjernih postaja od kraja listopada.

I Mađarska, Slovačka i Austrija objavile su da je otkrivena veoma niska razina radioaktivnih čestica koja nije opasna za zdravlje.

Jod-131, koji se u velikim količinama povezuje s rakom, može kontaminirati mlijeko i povrće.

Paddy Regan, profesor nuklearne fizike na britanskome sveučilištu u Surreyu, kaže kako objašnjenje da je radioaktivnost došla iz proizvodnje neke farmaceutske tvrtke 'zvuči totalno razumno'.

'Malo je vjerojatno da to dolazi iz Fukushime jer se taj incident dogodio prije mnogo mjeseci, a jod-131 ima kratak poluživot', rekao je.

Jod-131 je radioizotop joda i ima vrijeme poluraspada od otprilike osam dana. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna velik skok U Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj rekordni broj zaraza koronavirusom Slika nije dostupna Najteže u Njemačkoj Vodeni val stiže u Mađarsku, prijeti izlijevanje crvenog TOKSIČNOG mulja!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene