Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaraženi najčešće...

Raste broj zaraženih virusom HIV-a u BiH!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj zaraženih virusom HIV-a posljednjih godina u porastu je u Bosni i Hercegovini, a među novozaraženim dominiraju mlađe osobe i homoseksualci, rekla je za list Oslobođenje od ponedjeljka voditeljica odjela za HIV/AIDS kliničkog centra u Sarajevu Vesna Hadžiosmanović.

Do prije pet godina godišnje se bilježilo četiri do pet slučajeva inficiranih osoba virusom HIV-a u BiH, no od tada se godišnje bilježi od 12 do 20 novih slučajeva. Hadžiosmanović tvrdi da je broj zaraženih daleko veći, no da se vrlo mali broj građana odlučuje na testiranje koje je dragovoljno i anonimno.

Pročitajte i ovo Davorka Lukas, pročelnica Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević nespecifični simptomi U Srbiji raste broj slučajeva zaraze koji se zbog korone nisu na vrijeme otkrili. Otkrivamo kakva je situacija kod nas Slika nije dostupna Svjetski dan borbe protiv AIDS-a 'Žena je u pošti odbila uzeti pismo zbog imena udruge, da se ne zarazi'

Prema njezinim riječima, među inficiranim dominantni su muškarci, a u nekoliko posljednjih godina najveći broj novih slučajeva zaraze je kod homoseksualnih parova.

"U posljednjih nekoliko godina dominira populacija muškaraca koji imaju seksualne odnose s muškarcem", ustvrdila je voditeljica odjela za HIV/AIDS kliničkog centra u Sarajevu.

Po njezinim riječima, ranije je prosječna dob zaraženih bila oko 42 godine, no ona se smanjila u posljednjih nekoliko godina na 32 pa se u bolnicu prijavljuju sve mlađe zaražene osobe između 23 i 28 godina.

U BiH je prvi slučaj zaraze HIV virusom zabilježen 1986. godine, a do danas je takvih 250 slučajeva. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene