Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavna rasprava

U Beogradu se nastavlja suđenja za ratne zločine u Sotinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za ratne zločine u Sotinu, u kojima je ubijeno 16 ljudi, optuženo je pet osoba.

U Beogradu se u četvrtak pred sudskim vijećem Odjela za ratne zločine Višeg suda nastavlja glavna rasprava protiv petorice optuženih za ratne zločine u Sotinu kod Vukovara od listopada do prosinca 1991. godine u kojima je ubijeno 16 osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Policija traga za osumnjičenima za ratne zločine u Baranji kazneno prijavljeni Policija traga za osmoricom zbog ratnih zločina u Baranji: "Ozljeđivali su ih, nanosili im patnju i bol, neki su se pokušali ubiti"

Suđenje je započelo jučer, a za ubojstva ili sudjelovanja u ubojstvima 16 civila nesrpske nacionalnosti na optuženičkoj su klupi tri nekadašnja stanovnika Sotina - Žarko Milošević, Dragan Lončar i Mirko Opačić, te pripadnik tadašnje JNA Miodrag Milinković i pripadnik Teritorijalne obrane Dragan Mitrović iz Srbije.

Prvog dana suđenja optuženi Mitrović i Lončar nijekali su krivnju za djela koja im optužnica stavlja na teret, a na današnjem nastavku rasprave očekuju se iskazi još dvojice od petorice optuženih.

Žarko Milošević u procesu ima status okrivljenog suradnika i postigao je nagodbu s tužiteljstvom za kaznu od devet godina zatvora, od maksimalnih 20 godina koliko predviđa kazneni zakonik.

Obitelji žrtava iz Sotina očekuju osuđujuću presudu, ali ne i pravdu

Srbijansko tužiteljstvo je istragu za zločine u Sotinu naredilo u veljači 2013. godine protiv bivših pripadnika lokalne milicije i Teritorijalne obrane (TO) u Sotinu Žarka Miloševića i Dragana Lončara, optužnicu je podignulo 31. prosinca 2013. protiv ukupno pet okrivljenika stavljajući im na teret kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Sotinu, u listopadu i prosincu 1991. godine, a Odjel suda za ratne u Beogradu potvrdio ju je 16. lipnja prošle godine.

U travnju 2013. u masovnoj grobnici u okolici Vukovara nađeni su posmrtni ostaci 13 civila ubijenih u Sotinu.

23. obljetnica pogibije 63 mještana Sotina u jugosrpskoj agresiji

Obitelji i srodnici stradalih mještana Sotina rekli su na kraju prvog dana suđenja da očekuju osuđujuće presude za optužene, ali ne i pravdu koju čekaju već 24 godine jer je od ukupno 67 nastradalih ili nestalih mještana njih 18 i dalje na popisu nestalih. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene