Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U 2007. u svijetu porastao broj raseljenih unutar domovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj stanovnika, koji su zbog oružanih sukoba i nasilja raseljeni unutar domovine, u 2007. bio je veći od 26 milijuna i najveći od ranih 90-ih godina, ocijenio je Centar za praćenje unutarnje raseljenosti (IDMC) te upozorio da kriza raste u Iraku, DR Kongu i Somaliji.

U godišnjem izvješću IDMC bilježi da međunarodna zajednica poklanja veću pozornost problemu izbjeglica unutar domovine, ali žali što se ne ulažu veći napori kako bi se stanje poboljšalo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon

Stanovništvo je bježalo iz svojih domova tijekom 2007., uglavnom zbog dugotrajnih unutarnjih sukoba, a stanje se naglo pogoršalo u Iraku, Demokratskoj Republici Kongo te Somaliji.

Unutar Iraka bilo je potkraj 2007. raseljeno 2,5 milijuna, u DR Kongu 1,4 milijuna, a u Somaliji milijun stanovnika.

Broj raseljenih unutar Sudana, njih 5,8 milijuna, te Kolumbije, do 4 milijuna, nastavio je rasti u 2007., piše IDMC.

"Zapreke pri pružanju pomoći i zaštiti su velike te ih moramo rješavati zajednički kroz diplomatski angažman, humanitarnu pomoć i razvojne programe", rekla je glavna tajnica NRC-a Elisabeth Rasmusson.

Stanovnici su raseljeni zbog nasilja i ratova u više od 50 zemalja, a napose žene i djeca često su i žrtve najtežih kršenja ljudskih prava, te izloženi napadima, gladi, bolesti, često bez krova nad glavom.

IDMC, koji djeluje pod okriljem Norveškog vijeća za izbjeglice (NRC) vodeće je međunarodno tijelo koje prati unutarnju raseljenost u cijelome svijetu. Zajedno s glavnim tajnikom UN-ve agencije za izbjeglice (UNHCR), IDMC poziva svijet da pokaže veću solidarnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene