Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Huškački govori

Tužitelji: Riječi su bile Šešeljevo oružje mržnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj svojim je huškačkim govorima demonizirao Hrvate i Muslimane i tako pripremio teren za progon nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH, poručila je u ponedjeljak u završnim riječima na suđenju Šešelju pred Haaškim sudom tužiteljica Lisa Biersay.

'On je svojim riječima udarao nesrbe u Hrvatskoj, BiH i Hrtkovcima', kazala je Biersay parafrazirajući Šešelja koji je kazao da su 'riječi moćno oružje jer mogu udarati kao haubica'. 'Tijekom čitavog sukoba u Hrvatskoj etiketirao je Hrvate i hrvatsko vodstvo kao ljude spremne da počine genocid. Termin ustaša koristio je kako bi s prijezirom ponižavao sve Hrvate... i kako bi postali ubilačka prijetnja Srbima... Njihovo uništenje postalo je opravdano', kazala je Biersay ističući da je Šešelj koristio stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu kako bi uplašio i mobilizirao Srbe i poticao ih na zločine nad Hrvatima.

Pročitajte i ovo Ilustracija jedan je uhićen Dvojac sumnjiče za ratni zločin: Sudjelovali u 24 ubojstva, postrojba silovala žene Slika nije dostupna 'Nema opravdanja' Brammertzu 'prekipjelo': Traži rok od 24 sata da se Šešelja vrati u Haag

>> VIDEO: Devet godina Šešelj proveo u ismijavanju suda

Tužiteljica je u sudnici pustila snimke niza Šešeljevih huškačkih govora na kojima se vidi kako okupljeni na tim skupovima vatreno odgovaraju na njegove pozive na obračun s Hrvatima i Muslimanima. Završne riječi tužitelja nastavljaju se u utorak.

Marcusen: Šešelj fanatični propagator u zločinačkom pothvatu

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj poticao je, pomagao i podupirao progon nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH radi stvaranja jedinstvene srpske države i pritom je čvrsto surađivao s drugim članovima zločinačkog pothvata ostavljajući upravo zbog toga po strani političke i ideološke nesuglasice s drugim članovima državnog vodstva u Srbiji, poručilo je haaško tužiteljstvo u završnim riječima na suđenju Šešelju, kojeg je Haaški sud optužio za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH.

'Bio je fanatični propagator koji je pridonio udruženome zločinačkom pothvatu čiji su pripadnici imali cilj ostvariti svoje nacionalističke ideje kakvim god sredstvima', poručio je tužitelj Mathias Marcusen ističući da su rezultati toga desetci tisuća prognanih, tisuće zatočenih i 905 ubijenih, zlostavljanja, seksualni zločini, razaranje, pljačka i uništavanje vjerskih objekata opisani u optužnici.

Četnička vizija

Ti zločini počinjeni su na području Vukovara, Zvornika, Sarajeva, Mostara, Nevesinja i Hrtkovaca u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata kojemu je bio cilj stvaranje jedinstvene srpske države na području Hrvatske i BiH.

'Više od 200 tisuća hrvatskih civila prognano je iz vlastitih domova. Optuženi je poslao tisuće šešeljevaca da sudjeluju u tom progonu... postali su ozloglašeni zbog svojih zvjerstava', rekao je Marcusen ističući da ih je Šešelj 'regrutirao, organizirao i kontrolirao' kako bi zločinima ostvario 'svoju četničku viziju velike Srbije' kroz obnovu četničke ideologije i obilježja.

Ideja stvaranja 'Velike Srbije'

Tužitelj je opisao kako su dokazi pokazali da su ideju stvaranja 'velike Srbije' na teritoriju Hrvatske i BiH zajednički provodili pripadnici udruženoga zločinačkog pothvata sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem na čelu, koristeći se snagama MUP-a Srbije, Službe državne sigurnosti (SDB) i JNA koje su izravno djelovale po Hrvatskoj i BiH, a pružale su i logističku potporu srpskim dobrovoljačkim snagama, među kojima i 'šešeljevcima' te lokalnim snagama.

Kao članove udruženoga zločinačkog pothvata, Marcusen je uz Miloševića naveo i generale JNA Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića, dužnosnike SDB-a Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, vođe pobunjenih hrvatskih Srba u Hrvatskoj i BiH Milana Babića, Milana Martića i Radovana Karadžića, dužnosnika MUP-a Srbije Radmila Bogdanovića te vođu paravojnih postrojba Željka Ražnatovića Arkana.

Politika u drugom planu

Šešelj je sam objasnio svoju suradnju s drugim članovima pothvata prije podizanja optužnice, rekao je Marcusen i pustio snimku na kojoj Šešelj u televizijskoj izjavi objašnjava kako su srpski radikali ostvarili kontakte i suradnju s MUP-om Srbije, Generalštabom i SDB-om te kako su njegovi dobrovoljci u vojarnama JNA dobivali oružje i bili uvježbani prije upućivanja u Hrvatsku i BiH.

'Jasno je da je optuženi čvrsto surađivao s drugima u udruženome zločinačkom pothvatu', rekao je Marcusen nižući dokaze o Šešeljevoj suradnji s vodstvom Srbije te lokalnim Srbima u Hrvatskoj (Babić, Martić, Hadžić) i BiH (Karadžić) u zajedničkim planovima na stvaranju jedinstvene srpske države. Upravo zbog želje da ostvari zajednički cilj, Šešelj je u drugi plan stavio političko i ideološko neslaganje s drugim pripadnicima zločinačkog pothvata iz državnog vrha u Srbiji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene