Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jedan je uhićen

Dvojac sumnjiče za ratni zločin: Sudjelovali u 24 ubojstva, postrojba silovala žene

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dvojica državljana RH osumnjičeni su za ratne zločine na području Općine Promina. Jedan je uhapšen dok drugi nije dostupan pravosudnim tijelima RH.

PU šibensko-kninska objavila je informacije o dovršetku kriminalnog istraživanja nad dvojicom državljana Republike Hrvatske, 76-godišnjakom i 65-godišnjakom. 

Sumnjalo se da su u razdoblju od siječnja do prosinca 1993. godine sudjelovali u ukupno 28 zločina u svojstvu komandanta i zamjenika komandanta 1. bataljuna 75. motorizirane brigade vojske Republike Srpske Krajine. 

Pročitajte i ovo Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

Tereti ih se da su osuđeni zbog ratnih zločina protiv hrvatskog civilnog stanovništva. 

Provedeno kriminalističko istraživanje utvrdilo je kako su osumnjičeni imali stvarnu i realnu ulogu u zapovijedanju i nadzoru nad pripadnicima jedinica koje su okupirale i zaposjele prostor i mjesta Općine Promina s pripadajućim naseljima. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Atraktivan program Škola uvela novi smjer, potražnja je velika i još će rasti: Posao neće dugo tražiti

Utvrđeno je kako su protjerali veliki broj hrvatskog civilnog stanovništva s okupiranog područja te su bili upoznati s protuzakonitim zatvaranjem te ubijanjem 24 osobe, starosti između 43 i 87 godina. 

Također je utvrđeno da su u istom vremenskom razdoblju pripadnici navedene postrojbe, silovali dvije ženske osobe te su pokušali silovati jednu žensku osobu.

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica...

Osumnjičeni 65-godišnjak je predan PU šibensko-kninskoj, a  osumnjičeni 76-godišnjak nije dostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

Protiv obojice je kaznena prijava dostavljena nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene