Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sramotne presude

'Tužan je dan kad se liječnici zatvaraju zbog liječenja pacijenata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni narodi su u petak osudili zatvorske kazne do 15 godina koje je bahreinski vojni sud ovoga tjedna izrekao za gotovo dvadeset liječnika i medicinskih sestara koji su liječili prosvjednike tijekom prodemokratskih prosvjeda u toj arapskoj zemlji Perzijskog zaljeva.

Liječnici i medicinske sestre, koji su uz jamčevinu pušteni u lipnju i rujnu nakon međunarodnih pritisaka, nakon što su u četvtak osuđeni rekli su da čekaju da im policija naloži da se vrate u zatvor.

Osuđeni su na 5 do 15 godina, izvijestila je državna novinska agencija, a kritičari su ustvrdili da je riječ o odmazdi za liječenje prosvjednika u nemirima ranije ove godine. Proglašeni su krivim po nizu optužbi među kojima su zauzimanje bolnice, skladištenje oružja, širenje laži i lažnih vijesti, poticanje mržnje prema bahreinskim vladarima i pozivanje na njihovo svrgavanje i druge.

Osude medicinskog osoblja izazvale su snažne međunarodne kritike. 'Izricanje tako oštrih kazni civilima na vojnom sudu uz ozbiljne neregularnosti u procesu izaziva ozbiljne zabrinutosti', rekao je u petak novinarima u Ženevi Rupert Colville, glasnogovornik UN-ove visoke povjerenice za ljudska prava Navi Pillay.

Svjetsko medicinsko udruženje jučer je u izjavi navelo da su presude 'potpuno neprihvatljive' te da je 'tužan dan kada se liječnici zatvaraju jer su liječili pacijente'. Čelnik te organizacije Wonchat Subhachaturas u priopćenju je presude označio sramotnim i zatražio da se povuku. (Hina)

Pročitajte i ovo Suzana Vasiljević Kognitivna disonanca Vučić se u New Yorku bori protiv rezolucije o Srebrenici: Njegova savjetnica o tom zločinu napravila dokumentarac Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene