Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mi smo protiv nasilja'

Erdogan protiv saveznika: A kako se Amerika odnosila prema Occupy prosvjedima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kritizirao je danas saveznike svoje države koji su zbog policijskog obračuna s prosvjednicima ranije uputili kritike njemu.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da je otvoren prema demokratskim zahtjevima i usprotivio se nasilju osmog dana prosvjeda protiv vlade u Turskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suzavac, vodeni topovi, vatromet Taksim u plamenu: Novi sukobi policije i prosvjednika Slika nije dostupna Erdogan o prosvjedima: 'Ta je stvar sada završena, više nećemo biti tolerantni'

"Mi smo protiv nasilja, vandalizma i akcija koje ugrožavaju druge u ime sloboda. Otvorena srca dočekujemo one s demokratskim zahtjevima", rekao je Erdogan na dugo planiranoj konferenciji o odnosima između Turske i EU.

>> Turski premijer Erdogan: Prosvjedi moraju prestati odmah! Prosvjednici: Nastavljamo s otporom!

Pomirljivijeg tona nego večer ranije, kada je oštro kritizirao prosvjednike, šef vlade koji je na vlasti od 2002., zajamčio je da "ne postoje oklijevanja u vezi demokratskih zahtjeva". On je kritizirao "kampanju laži i dezinformacija" na društvenim mrežama u vezi prosvjeda koji traju u Turskoj tjedan dana i u kojima su živote izgubile tri osobe, a ozlijeđeno je blizu 5.000.

Erdogan se obrušio na saveznike Turske koji su kritizirali brutalnost policije. "Slični događaji su se zbili u nekoliko zemlja, u Grčkoj, Francuskoj i Njemačkoj, svim zemljama EU", rekao je Erdogan. Spomenuo je i pokret Occupy Wall Street u Sjedinjenim Državama i policijski tretman njegovih članova na brojnim demonstracijama.

On je ponovio da vlada ostaje pri svom vrlo spornom planu preuređenja Trga Taksim u Istanbulu koji je potaknuo prosvjede.

Prosvjednici su se na tom trgu okupili i danas gdje i dalje traže Erdoganovu ostavku. Sukoba s policijom zasad nema. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene