Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštra reakcija

TURSKA NE PRIZNAJE GENOCID 'Vlada mora zauzeti čvrsto stajalište'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tursko veleposlanstvo u Stockholmu je zatražilo od švedske TV4 televizijske mreže da povuče dokumentarac o masovnim ubojstvima Armenaca od strane Otomanskog carstva, pozivajući taj kanal na preispitivanje jer, po njihovom mišljenju, film neće uspjeti voditi se načelom objektivnosti.

Uoči zakazanog emitiranja dokumentarca 'Seyfo 1915 – The Assyrian Genocide' u nedjelju navečer, TV4 je objavio kako je primio e-mail iz turskog veleposlanstva, od službenika za odnose s javnošću Arifa Gulena, u kojem se protivi korištenju termina 'genocid' u filmu, a koji se često koristi za opisivanje tragične smrti tisuća Armenaca od strane Turaka za vrijeme Prvog svjetskog rata.

U pismu, koje je naknadno objavljeno na službenim stranicama TV4, traži se od stanice da 'preispita svoju odluku o emitiranju dokumentarnog filma'. Tursko veleposlanstvo upozorava i kako samo nadležni međunarodni sud može odrediti je li određeni događaj genocid.

Ova izjava je izazvala oštru reakciju TV kuće kao i otpor pokušaju pritiska da se dokumentarac ne emitira.

'Mi tako nešto ne možemo prihvatiti. Prosvjedovat ćemo protiv bilo kakvog pokušaja da se izvrši pritisak koji prijeti slobodi izražavanja', izjavio je programski direktor TV4, Viveka Hansson.

Švedski zastupnik i predsjednik Lijeve stranke, Jonas Sjöstedt, također je komentirao ovo ponašanje Turske, pozivajući švedske medije na obranu od napada Turske po nacionalnim medijima.

'Nedopustivo je da Turska pokušava ušutkati medije u Švedskoj. Vlada mora zauzeti čvrsto stajalište protiv takve akcije', rekao je Jonas Sjöstedt te dodao kako Švedska treba opozvati svog veleposlanika u Turskoj i tako jasno dati do znanja kako to što se radi u Turskoj po pitanju slobode medija, nije moguće raditi u Švedskoj.

Hansson je u svom priopćenju istaknuo kako napad na TV4 dolazi samo nekoliko dana nakon što je švedska Zelena stranka pokušala ušutkati još jednu švedsku stanicu, SVT, koja je emitirala kritičku priču o bivšem ministru stanovanja, Mehmetu Kaplanu, koji je član te stranke i turskog podrijetla.

Član te stranke zadužen za odnose s javnošću, Magnus Johansson, navodno je pozvao SVT da ne emitira priču o Kaplanu te toj postaji zauzvrat ponudio priču o kandidatu Zelene stranke, Yasri Khanu, koji se našao na udaru javnosti zbog odbijanja rukovanja s voditeljicom koja ga je ugostila na TV4.

'Nisam mogao vjerovati vlastitim ušima. Nikad nisam vidio ništa slično tome od predstavnika političkih stranaka u Švedskoj' rekao je Anders Holmberg, voditelj na SVT-u.

Kaplan je podnio ostavku prošlog ponedjeljka zbog tvrdnji da ima veze s turskim ultranacionalističkim pokretom 'Sivi vukovi' te umirovljenim šefom Turske nacoinalne udruge Švedske, Barbarosom Leylanijem, koji je pozvao turski narod da ubije 'armenske pse'.

Procjenjuje se da je ubijeno od 800 tisuća do 1,5 milijuna Armenaca u onom što Armenci kažu da je bilo etničko čišćenje u Prvom svjetskom ratu od strane pripadnika Otomanskog carstva.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdoğan Kratko priopćenje Turski predsjednik Erdogan poslao parlamentu na ratifkaciju članstvo Švedske u NATO-u Ilustracija Počinitelj uhićen U napadu na švedski počasni konzulat u Turskoj teško ozlijeđena zaposlenica

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene