Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob premijera i stranke

Tunis: Nesigurnost prije nastavka konzultacija o vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Tunisu je u nedjelju i dalje vladala nesigurnost u očekivanju nastavka pregovora o sastavljanju vlade tehnokrata dok traje sukob premijera i njegove islamističke stranke Ennahde koja ne želi prepustiti vlast.

Rached Ghannouchi, čelnik Ennahde, jasno je to potvrdio u subotu pred petnaestak tisuća pristaša. Stranka ne želi predati vlast, rekao je, još jednom se usprotivivši premijeru Hamadiju Jebaliju, glavnom tajniku stranke koja predvodi koalicijsku vladu.

"Budite sigurni, Ennahda je čvrsta (...) i neće predati vlast sve dok ima povjerenje naroda i legitimnost koja proizlazi iz izbora", istaknuo je Ghannouchi nakon skupa potpore stranci koji su njegovi pristaše održali na Aveniji Habiba Burgibe, u središtu Tunisa.

Pročitajte i ovo Migranti u Tunisu Kod Tunisa Iz mora izvučeno još 41 tijelo migranata, broj žrtava brodoloma porastao na više od 200 Slika nije dostupna drama u tunisu Predsjednik smijenio čak 57 sudaca da bi spriječio uvođenje diktature: ''Imali ste niz prilika''

>> Tunis: Deseci tisuća prosvjednika podupiru islamističku vlast

Na skupu koji je trebao biti demonstracija sile pred protivnicima Ennahde koji joj zamjeraju da je gurnula zemlju u krizu, na koncu se okupilo manje ljudi nego na pokopu oporbenog čelnika ljevice Chokrija Belaida 8. veljače, ubijenog dva dana ranije.

Izrada novog ustava je zapela, gospodarstvo je u krizi, a jačanje salafista potiče strah od nasilja u zemlji koju je usto zapljusnuo val općeg nezadovoljstva socijalnim stanjem.

O preustroju vlade raspravlja se već sedam mjeseci, ali bez rezultata jer Ennahda ne želi prepustiti glavna ministarstva, unutarnjih i vanjskih poslova i pravosuđa. Ghannouchi je osudio pokušaje blaćenja njegove stranke koju se prikazuje kao "neprijatelja slobode, demokracije i prava žena".

Domaći nedjeljni tisak poziva da se "odustane od sebičnih interesa i da se postigne nacionalni konsenzus", ističe dnevnik Essabah na arapskom jeziku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene