Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Marširali ulicama

Tunis: Deseci tisuća prosvjednika podupiru islamističku vlast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća pristaša tuniske islamističke vlade marširali su u subotu ulicama glavnoga grada na jednom od većih skupova, vladinih ili oporbenih, koje je potaknulo ubojstvo sekularnog oporbenjaka.

Ubojstvo Šokrija Belaida, odvjetnika za ljudska prava i oporbenog čelnika, prije desetak dana gurnulo je u novo političko previranje tu zemlju u kojoj je prije dvije godine počelo tzv. Arapsko proljeće.

Nasilni prosvjedi u kojima je ubijen jedan policajac, proširili su se Tunisom nakon Belaidova ubojstva, a gomile napadaju urede stranke Enahde i u Tunisu i drugdje. Prosvjednici izvikuju slogane protiv te islamističke stranke izabrane 2011., među ostalim čuje se i "Hoćemo novu revoluciju". Islamisti su organizirali protuskupove, ali oni su zasad znatno manji.

Pročitajte i ovo Migranti u Tunisu Kod Tunisa Iz mora izvučeno još 41 tijelo migranata, broj žrtava brodoloma porastao na više od 200 Slika nije dostupna drama u tunisu Predsjednik smijenio čak 57 sudaca da bi spriječio uvođenje diktature: ''Imali ste niz prilika''

>> Tuniski premijer: 'Sastavit ću vladu stručnjaka i nestranačkih ljudi'

Premijer Hamadi Džebali obećao je nakon Belaidove smrti da će osnovati nestranačku vladu stručnjaka da vodi zemlju do izbora, unatoč prigovorima i iz vlastite stranke Enahde i od manjeg neislamističkog koalicijskog partnera, da se s njima nije konzultirao.

U dosad najžešćoj reakciji na to obećanje, deseci tisuća islamističkih prosvjednika okupili su se u subotu na tuniskome središnjem trgu u znak potpore legitimitetu vlade.

"Premijerova inicijativa udar je na legitimitet na kojem počiva snaga Enahde, to je udar na izborne rezultate", kaže prosvjednik Omar Salem.

Belaida je 6. veljače ubio nepoznati naoružani napadač. To prvo političko ubojstvo u Tunisu nakon više desetljeća uzdrmalo je zemlju koja još nije stekla stabilnost poslije svrgnuća predsjednika Zine al-Abidina Ben Alija u siječnju 2011. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene