Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon atentata, prosvjedi

Tunis: Ubijen jedan od vodećih oporbenjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mohamed Brahmi (58), oporbeni političar u Tunisu, ubijen je pred svojom obiteljskom kućom u gradu Ariani. Hicima iz vatrenog oružja pogodio ga je motociklist, a sve je promatrala Brahmijeva obitelj.

Jednog od vodećih oporbenih političara u Tunisu, državi iz koje je svojevremeno krenuo revolucionarni val 'Arapskog proljeća', danas je pred obiteljskom kućom ubio nepoznati napadač. Mohamed Brahmi (58) bio je na čelu stranke Narodni pokret, a na njega je atentat izvršen u Ariani, gradu na sjeveroistoku države, piše BBC.

Pročitajte i ovo Noa Milivojev Traje suđenje Cure detalji optužnice: Monstruozni ubojica tiktokerice njezinoj majci slao poruke nakon što joj je udavio kćer i izrezao je na komade Njemačka policija Istraga je u tijeku Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj: Ubio ih Rus

Državni mediji javljaju da je ubojica pucao s motocikla u vožnji, a svemu su svjedočili Brahmijeva žena i kći.

>> Tunis: Umro mladić koji se zapalio, prijete nemiri

Nedugo nakon što je stigla vijest o ubojstvu, u Tunisu se pred zgradom ministarstva unutarnjih poslova okupilo više tisuća Brahmijevih pristalica, a prosvjedi su izbili i u Ariani te Sidi Bouzidu, tuniskom gradiću u kojem je rođen bunt kojim je svrgnut dugogodišnji autoritarni vladar Tunisa Zine el-Abidin ben Ali.

'Tisuće su na ulicama, blokirane su ceste, zapaljene su gume. Ljudi su bijesni', rekao je za Reuters jedan građanin Sidi Bouzida, iz kojeg stiže i vijest da je zapaljena podružnica vladajuće islamističke stranke Enahde.

Prosvjedovalo se i u mjestu Sfax na jugu države, gdje je policija demonstrante rastjerivala suzavcem. Oni su na snage reda bacali kamenje, no zasad nema informacija o eventualnim žrtvama.

Brahmi je bio član tuniske skupštine, u kojoj se upravo izrađuje nacrt novog ustava. Svoju je lijevo orijentiranu stranku osnovao nakon svegavanja Ben Alija. Petak je u cijelom Tunisu proglašen danom žalosti.

Tuniski premijer Ali Larayed osudio je ubojstvo, ali i kritizirao prosvjede i pozive na građanski neposluh koji su uslijedili nakon vijesti o ubojstvu.

Osude ubojstva sa svih strana

Sjedinjene Države snažno su osudile Brahmijevo ubojstvo i pozvale na istragu kako bi se odgovorni izveli pred sud. 'Ovo nije prvo političko ubojstvo od tuniske revolucije i nema opravdanja za tako užasan i kukavički čin u demokratskom Tunisu', rekla je glasnogovornica State Departmenta Marie Harf.

Ubojstvo su osudili i Europski parlament, čiji je predsjednik Martin Schulz zatražio da ono ne ostane nekažnjeno, kao i Vijeće Europe, Švicarska te francuski predsjednik Francois Hollande koji boravi u Sloveniji.

Početkom godine u Tunisu je ubijen sekularno orijentirani oporbenjak Chokri Belaid. I njega je atentator ustrijelio pred obiteljskom kućom, a tadašnji premijer Hamadi Jebali zbog gnjeva naroda, koji je također u velikom broju izašao na ulice, podnio je ostavku.

Najveći tuniski sindikat najavio opći štrajk

Najveći tuniski sindikat UGTT najavio je da će u petak zbog Brahmijeva ubojstva održati opći štrajk. 'Izvršni ured UGTT-a odlučio je ići u opći štrajk... bit će to politički štrajk u obranu Tunisa i prosvjed zbog ovog novog političkog ubojstva', rekao je Samik Tahri, glasnogovornik sindikalne središnjice.

Nacionalni avioprijevoznik TunisAir zbog štrajka je otkazao sve sutrašnje letove. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene