Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedovao protiv nezaposlenosti

Tunis: Umro mladić koji se zapalio, prijete nemiri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi Tunižanin koji se u utorak u glavnome gradu zapalio prosvjedujući protiv nezaposlenosti umro je u srijedu u bolnici, a njegova smrt mogla bi potaknuti nove nemire protiv sadašnje islamističke vlade uspostavljene nakon revolucije Arapskog proljeća koja nije riješila nagomilane gospodarske teškoće.

"Mladić je umro", rekao je medicinski izvor iz bolnice Mourouj o 27-godišnjem Adelu Khedriju koji se zapalio u središtu Tunisa u utorak uz povike "Evo mladosti koja prodaje cigarete, evo nezaposlenosti". Iako su mu prolaznici priskočili u pomoć, vatra je zahvatila cijelo njegovo tijelo i podlegao je ozljedama.

Pročitajte i ovo Ursula Von der Leyen i Kais Saied Olakšanje za obje strane EU i Tunis potpisali strateško partnerstvo: "Riječ je o novoj etapi važnoj za cjelovito rješavanje migrantske krize" Tuniški ribari Tragedije u Sredozemlju Izvlačenje tijela postalo je poput izvlačenja ribe: "Prvi put sam se uplašio, a onda sam se naviknuo"

>> Tunis: Nesigurnost prije nastavka konzultacija o vladi

Njegova tragična smrt čini se kao ponavljanje samospaljivanja uličnog prodavača povrća Mohameda Bouazizija, kojega je smrt u prosincu 2010. potaknula ustanak u Tunisu. Bouazizijeva smrt pokrenula je masovne prosvjede koji su srušili režim autokratskog predsjednika Zinea al-Abidinea Bena Alija te nadahnula slične ustanke u drugim arapskim zemljama, što se zajednički naziva Arapsko proljeće.

No, gospodarski i društveni problemi koji su i razlog tuniskog ustanka 2010., uopće nisu riješeni u toj sjevernoafričkoj zemlji koja je danas još i polarizirana između islamista i branitelja sekularne države i tek treba donijeti novi ustav za tranziciju iz autokracije.

Čin samospaljivanja zbio se u vrijeme kada je premijer Ali Larayedh pokušavao u parlamentu dobiti povjerenje za svoju novu islamističku vladu. "Taj čin pokazuje očaj", rekao je predsjednik parlamenta Mustapha ben Jaafar.

U Tunisu je 17 posto nezaposlenih s visokim udjelom visokoobrazovanih ljudi. Prethodna vlada pala je nedavno jer je premijerova umjerena islamistička stranka Ennahda odbacila plan za sastavljanjem tehnokratske vlade. Politička kriza odgodila je pak pregovore Tunisa s Međunarodnim monetarnim fondom o zajmu u visini od 1,36 milijarda eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene