Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tsipras poručio Njemačkoj:

'Grci rade više nego Nijemci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki premijer tvrdi da grci rade više nego Nijemci.

"Slijepo inzistiranje" na smanjenju grčkih mirovina samo će pogoršati ionako strašnu financijsku krizu u zemlji, napisao je grčki premijer Alexis Tsipras u komentaru u njemačkom dnevniku u četvrtak.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Slika nije dostupna Evo što žele Grci Analiza Katarine Alvir: Slijedi kompromis između EU i Grčke?

U gostujućoj kolumni dnevnika Der Tagesspiegel u Berlinu, Tsipras je također odbacio "mit" da njemački porezni obveznici plaćaju grčke mirovine i plaće. Rekao je da Grci, suprotno općem vjerovanju u Njemačkoj, rade duže nego Nijemci.

"Slijepo inzistiranje na smanjenju mirovina u zemlji s 25 posto nezaposlenih i gdje je polovica svih mladih nezaposlena samo će uzrokovati daljnje pogoršanje ionako dramatične društvene situacije", kaže Tsipras.

Merkel: I dalje je 'moguć dogovor' o Grčkoj

Rekao je da su mirovine jedini izvor prihoda za brojne obitelji u Grčkoj. U Ateni je u srijedu također odbacio smanjenje mirovina koje traže vjerovnici kako bi deblokirali pomoć.

Tsipras je još napisao da su rashodi za mirovine i javnu potrošnju srezani za 50 posto između 2010. i 2014. "To čini daljnje rezove u tom osjetljivom području nemogućim".

Usprotivio se percepciji među Nijemcima, kojih većina sada želi da Grčka napusti eurozonu, da i njihovi porezni obveznici plaćaju za grčke plaće i mirovine: "Svatko tko kaže da njemački porezni obveznici plaćaju za plaće i mirovine za Grke laže". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene