Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika ulaganja

Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu

Donald Trump i Jared Kushner
Donald Trump i Jared Kushner Foto: Afp
Zet Donalda Trumpa, Jared Kushner, najavio je investicije u luksuzne nekretnine u Srbiji i širom Albanske obale.

Jared Kushner, zet i savjetnik bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa u Bijeloj kući u subotu je potvrdio informaciju o planiranom ulaganju u luksuzne nekretnine u Srbiji i Albaniji, nakon što su pojedinosti projekta objavljene u članku New York Timesa, a otkrio ih je i jedan srbijanski zastupnik.

"Drago mi je što mogu podijeliti koncepte za razvoj projekata koje smo izradili za albansku obalu i središte Beograda", napisao je na X-u Kushner. Četiri objavljene fotografije prikazuju arhitektonski koncept budućih kompleksa nekretnina u glavnome gradu Srbije i na albanskoj obali.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Čeka se Ustavni sud Grbin o Milanovićevu potezu: ''Ovo je izvanredno stanje, građani to razumiju''

Srbijanski parlamentarni zastupnik, ekološki i politički aktivist Aleksandar Jovanović u srijedu je rekao da je srbijanska vlada zadužila ministra graditeljstva Gorana Vesića da potpiše "memorandum o razumijevanju" s dvjema tvrtkama koje su, po njegovim riječima, povezane s obitelji Donalda Trumpa.

Dokument još nije potpisan

U Srbiji je ta tema osjetljiva s obzirom na to da je riječ o prodaji investitorima zgrade glavnog stožera jugoslavenske vojske, nekoliko puta bombardirane 1999. u doba NATO-ove zračne kampanje, koju su predvodile Sjedinjene Države. Napadi su pokrenuti da bi što prije završio rat na Kosovu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Peđa Grbin na sjednici Glavnog odbora SDP-a Iz minute u minutu SDP posložio dio izbornih karata, čeka se Ustavni sud: Sve se promijenilo

Kako tvrdi Jovanović, koji je o projektu progovorio desetak dana prije obilježavanja 25. obljetnice NATO-ova napada, srbijanska bi vlada trebala ustupiti zgradu i zemljište na rok od 99 godina i bez naknade.

Sjedište glavnog stožera nikada nije obnovljeno. Zgradu razorenu bombardiranjem i izgrađenu 1965. srbijanska vlada je 2005. proglasila zaštićenim "kulturnim dobrom". Kako piše New York Times ondje je u planu izgradnja luksuznog hotela, muzeja i 1500 stanova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža

Kada je posrijedi investicija u Albaniji, riječ je o projektu, u sklopu kojega bi se, kako tvrdi isti izvor, otok Sazan pretvorio u luksuznu turističku destinaciju. Smješten na ulazu u Vlorski zaljev otok je bio tajna vojna baza komunističke Albanije (1945.-1990.).

Albansko ministarstvo turizma u subotu je potvrdilo informaciju po kojoj su investitori pokazali interes za turistički projekt na Sazanu i o tomu obavijestili Agenciju za ulaganja i razvoj.

Isti izvor je kazao da "prije nego što se donese odluka projekt mora proći kroz više faza razmatranja".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene