Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ignorirao je naredbe

Čovjek koji je odbio pozdraviti Hitlera: Priča o Nijemcu nestalom u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hitlerov zloglasni pozdrav "sieg heil" (živjela pobjeda) prihvaćen od strane nacističke stranke, bio je obavezan za sve njemačke građane kao dokaz lojalnosti "Führeru", njegovoj stranci i naciji. August Landmesser, usamljeni Nijemac, odbio je podići desnu ruku pred Hitlerom na skupu 1936. godine, zbog čega je njegov život pretvoren u pakao.

August Landmesser pridružio se Nacističkoj stranci 1931. godine. Dvije godine kasnije Landmesser se zaljubio u židovku Irmu Eckler i zaručio se s njom 1935. godine.

Pročitajte i ovo Hitler na stadionu Šokantno FOTO Neviđen skandal uoči utakmice na američkom sveučilištu: "Iskreno nam je žao zbog sadržaja koji je prikazan" Prosvjednici protiv nacista okupljeni ispred rodne kuće Adolfa Hitlera (žuta kuća desno) BORBA S MITOM Preuređuje se rodna kuća Adolfa Hitlera: Cijena radova skočila za 11 milijuna eura

Nakon što su razotkrivene njihove zaruke Landmesser je protjeran iz nacističke stranke. Landmesser i Eckler odlučili su podnijeti zahtjev za brak u Hamburgu, ali je odbijen u skladu s nirnberškim zakonima.

Par je dobio svoju prvu kćer Ingrid u listopadu 1935. godine, a onda je 13. lipnja 1936. Landmesser prekriženih ruku "pozdravio" Hitlera i njegovu novu brodsku mornaricu. Tada za njega počinju nevolje.

Godine 1937. Landmesser je pokušao pobjeći iz nacističke Njemačke u Dansku sa svojom obitelji, ali je uhićen na granici i optužen za "rasnu sramotu", pod zakonskim propisima iz Nürnberga.

Godinu dana kasnije Landmesser je oslobođen optužbe zbog nedostatka dokaza. Odbijajući napustiti ženu, Landmesser je ignorirao nacističke želje i ponovno je uhićen 1938. godine te osuđen na gotovo tri godine u koncentracijskom logoru.

Nikad više nije vidio ženu koju je volio i dijete. Tajna policija uhitila je Irmu, koja je nekoliko mjeseci bila trudna s drugom kćeri. U zatvoru je rodila drugu kćer Irene i poslana je u ženski koncentracijski logor ubrzo nakon poroda.

Vjeruje se da je Irma prebačena u ono što su nacisti nazvali "eutanazijski centar" 1942. godine, gdje je ubijena s 14.000 drugih. Nakon zatvorske kazne Landmesser je radio na nekoliko radnih mjesta prije nego što je unovačen 1944. godine. Nekoliko mjeseci kasnije proglašen je nestalim u vojnoj akciji u Hrvatskoj, piše Independent.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene