Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje stručnjaka

Mediteranska zemlja obara povijesne toplinske rekorde, temperature idu do 50 stupnjeva: "Ovo će naštetiti svima"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Prema meteorološkim prognozama, očekuje se da će se toplinski val u Turskoj nastaviti u sljedećim danima. Na jugoistoku zemlje uz granicu sa Sirijom najavljene su temperature do 50 stupnjeva.

Šefica Odsjeka za geografiju na Sveučilištu Bakırçay u zapadnom Izmiru Şermin Tağıl navodi da su prosječne temperature od početka srpnja na razinama koje nisu zabilježene u ljudskoj povijesti.

"Ne može se očekivati da će porast globalnih prosječnih temperatura biti isti u svim dijelovima svijeta. Mediteranski dio, u kojem se nalazi Turska, privlači pozornost kao jedno od mjesta na kojima je porast prosječnih temperatura najočitiji", rekla je.

Grad Cizre u jugoistočnoj pokrajini Şırnak na granici sa Sirijom zabilježio je maksimalnu temperaturu od 49,1 Celzijev stupanj 20. srpnja 2021. Bila je to najviša temperatura dotad zabilježena u Turskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stanje na cestama Ogromna gužva na zagrebačkoj obilaznici, kolone su kilometarske: "Za dio koji prođem za četiri minute sad mi treba pola sata"

"U toplinskom valu koji je sad zahvatio to područje taj bi rekord mogao biti oboren, očekuje se da bi temperature mogle rasti do 50 Celzijevih stupnjeva", predviđa Tağıl.

"U našoj bi zemlji vrućina za koju se očekuje da će trajati tjedan mogla biti vrlo opasna za ljude i prirodu", rekla je.

Predviđene izuzetno visoke temperature

Predviđene su izuzetno visoke temperature sve do kraja mjeseca, osobito na zapadu i jugu zemlje.

"Najveća prijetnja bit će za zdravlje ljudi, za biljke i životinje jer će toplinski valovi naštetiti starijim osobama, novorođenčadi i djeci, radnicima koji rade na otvorenom i onima koji pate od kroničnih bolesti", kazala je Tağıl.

Rast će i postotak vlage u zraku u obalnom području, pa će biti sve sparnije. Tağıl poziva ranjivije skupine da budu oprezne i ostanu u zatvorenom i klimatiziranom prostoru, piše Daily Sabah.

Pročitajte i ovo Poplave u Montpelieru Klimatska kriza Strašne poplave i ekstremne vrućine divljaju SAD-om: Ima mrtvih i nestalih, ali ono najgore tek slijedi

"Kod nas je puno borovih šuma, pa su mogući i požari, posebno uz Sredozemno i Egejsko more. Potrebno se pripremiti na svakakve scenarije", upozorava.

Prema izvješćima novinske agencije Demirören (DHA) u nedjelju, mjerenjima obavljenima širom Turske, najviše dnevne temperature izmjerene su na područjima na jugu zemlje, a iznosile su 45,9 stupnjeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene