Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S 5 godina želio postati kardinal

Tko je Benedikt XVI.?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Joseph Alois Ratzinger rođen je 16. travnja 1927., u kući u malom bavarskom mjestu Marktl am Inn. Istog je dana kršten.

'Rođen je ovdje u divnoj, veoma religioznoj obitelji i ovdje je primljen u crkvenu zajednicu. Zato smo veoma sretni i imamo svaki razlog biti zahvalni', rekao je biskup Wilhelm Schraml.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Tko je bio Aleksej Navaljni? Od Černobila do Polarnog vuka: Putin je Navaljnog strpao u najgori zatvor, otrovali su ga, a na zadnjoj snimci bio je mršav, s malo kose Slika nije dostupna Novi znak Nakon munje, potres uzdrmao novi dom bivšeg pape

Majka Maria, podrijetlom iz južnog Tirola bila je domaćica. Otac Joseph Ratzinger stariji bio je policajac. Njegovo protivljenje nacistima prisililo je obitelj na nekoliko selidbi zbog degradiranja i prekomandi. Konačno je umirovljen 1937. Brat Georg također je postao svećenik, a sestra Maria brinula se za Josephovo domaćinstvo do smrti 1991.

>> Povlači se papa Benedikt XVI: 'Nemam više snage'

>> Pročitajte cijeli Papin oproštajni govor

'Ne razumijemo njemački, ali bar možemo pogledati slike iz njegovog života. To je zanimljivo. Nadam se da će postaviti engleske prijevode kako bi ljudi mogli više doznati', rekao je Swee Sing Seng, turist iz Kine. Velik dio djetinjstva i mladosti Joseph Ratzinger proveo je u Traunsteinu, nedaleko od granice s Austrijom. Prema svjedočenjima obitelji, već je s pet godina izjavio kako želi postati kardinal. S 12 godina upisao se u sjemenište.

Godine nacističke vladavine ostavile su dubok trag u njegovom životu. Odmah nakon 14. rođendana, kao i sva ostala djeca u tadašnjoj Njemačkoj, učlanjen je u Hitlerovu omladinu. Nakon što su nacisti zatvorili sjemenište morao se prebaciti u gimnaziju.

>> Vatikan u šoku: Nisu znali za Papin plan

>> 'Papa je dao ostavku? Nisam ni znao da je to moguće!'

Sa 16 godina je zajedno s brojnim razrednim kolegama unovačen. Služio je uglavnom u pomoćnim protuzračnim snagama i nikada nije vidio bojište. Neposredno prije njemačke kapitulacije pridružio se sve većem broju dezertera i vratio kući. Ipak kada su stigle američke postrojbe postao je ratni zarobljenik. Pušten je nakon kratkotrajnog zarobljeništva u logoru.

Već 1945. godine Joseph Ratzinger upisao se u katoličko sjemenište u Freisingu. Za svećenika je zaređen 1951. 26 godina poslije imenovan je nadbiskupom Minhena i Freisinga te je postao kradinal. 1981. na mjestu pročelnika kongregacije za nauk vjere naslijedio je hrvatskog kardinala Franju Šepera. Na jednoj od najvažnijih dužnosti u katoličkoj crkvi ostao je do izbora za Papu 2005.

Papa Benedict XVI. odlično svira klavir. Uz njemački, dobro govori francuski i talijanski. Koristi se i latinskim, engleskim, španjolskim, portugalskim. Član je nekoliko akademija znanosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene