Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi papa moguć već u ožujku

VIDEO Papa Benedikt XVI. se povlači: 'Nemam više snage'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. objavio je da se povlači. Ovo je prvi slučaj dobrovoljnog napuštanja dužnosti pape nakon 600 godina.

Papa Benedikt XVI., duhovni vođa 1,2 milijarde katolika,  podnosi ostavku 28. veljače u 20:00 sati prema srednjeeuropskom vremenu, potvrdio je službeni Vatikan. Izjavio je kako zbog poznih godina više nema snage ostati na položaju poglavara katoličke Crkve.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čudna podudarnost datuma Predviđanje iz 2012.: 'Papa neće preživjeti sljedećih 12 mjeseci' Slika nije dostupna Jedno od posljednji obraćanja Papa dao naslutiti da se u potpunosti povlači iz javnosti

'Iz tog razloga, potpuno svjestan ozbiljnosti svog postupka, izjavljujem kako se povlačim s mjesta nasljednika Svetog Petra', rekao je papa Benedikt XVI. u Rimu tijekom proglašenja blaženim dvojice talijanskih mučenika.

>> Pročitajte cijeli Papin oproštajni govor

Prvi put nakon 600 godina, poglavar Katoličke crkve dobrovoljno napušta svoju dužnost. Papa Benedikt XVI. odluku je priopćio na latinskom, okružen kardinalima. Glasnogovornik Vatikana kaže da je papa najavom o odstupanju  iznenadilo sve svoje suradnike. 'Bili smo u nevjerici', rekao je glasnogovornik, prenosi Reuters.

Kako se sada bira novi papa?

Iz Vatikana javljaju, kako će mjesto poglavara Crkve biti ispražnjeno sve dok se izabere novi papa što će se pokušati ostvariti u što kraćem mogućem razdoblju. To je razdoblje koje je u crkvenim krugovima poznato kao 'sede vacante' ili razdoblje prazne stolice.

U najkraćem mogućem roku sazvat će se konklava kardinalskog zbora, a procedura za izbor novog pape ista je kao kad papa umre. Dakle, u izboru sudjeluju svi kardinali mlađi od 80 godina te izabrani papa mora dobiti najmanje dvije trećine glasova.

Nakon 28. veljače Papa će boraviti u ljetnoj rezidenciji u bliznini Rima i neće sudjelovati u konklavi za izbor nasljednika.

>> Vatikan u šoku: Nisu znali za Papin plan

Komentar smo tražili i u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i u Zagrebačkoj nadbiskupiji, međutim, oni su prvu informaciju o povlačenju Pape primili upravo od Dnevnik.hr-a.  Rekli su da će se o svemu oglasiti naknadno.

Prošle se godine Papa počeo pri hodanju pomagati štapom, a u zadnje je vrijeme primjećeno, kako ima poteškoća s čitanjem.

Hrvatsku posjetio 2011. godine

Papa Benedikt XVI rođen kao Joseph Ratzinger, a  za papu je izabran 19. travnja 2005. kada je zamijenio papu Ivana Pavla II. On je 265. papa, šesti njemačkog porijekla, odnosno prvi njemački papa od 11. stoljeća.

>> Tko je Joseph Ratzinger?

Hrvatsku je posjetio u lipnju 2011. godine. U dva dana posjeta Hrvatskoj Papa se susreo s vjernicima, ali i s osobama iz političkog i društvenog života. S mladima je na Trgu bana Jelačića održao bdijenje, a najsvečaniji dio posjeta svakako je bila misa na hipodromu koju je predvodio pred više od 300.000 vjernika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene