Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa se oprostio od kardinala

Rastanak u Vatikanu: Što je kardinal Bozanić rekao papi?

Papa Benedikt XVI. napušta svoje dužnosti na čelu Katoličke crkve. Prijepodne se oprostio od kardinala, a ruku mu je poljubio i nakratko s njim porazgovarao i kardinal Josip Bozanić.

Izvanredne vijesti Nove TV o odlasku pape Benedikta XVI. pratite od 16:45 sati!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upoznavanje dio procesa Kardinali danas počinju s pripremama za konklave Slika nije dostupna Papa emeritus Znate li kako je Benedikt XVI. proveo svoju prvu slobodnu večer?

Papa Benedikt XVI se sastao s kardinalima koji su stigli u Rim.

Papa im se obratio te istaknuo kako mu je bila radost kročiti s njima u svjetlosti i prisutnosti Gospodina. Poručio im je kako su mu njihovi savjeti bili od velike pomoći te da je bilo dobrih, ali i manje dobrih trenutaka.

'Bilo je i trenutaka kada se pojavio oblak nad zemljom no trudili smo se služiti Kristu', rekao je kardinalima Papa. Poručio je i kako će se nastaviti moliti da crkva nastavi rasti 'u dubinu i širinu'.

Papa obećao 'bezuvjetnu' poslušnost svom nasljedniku

Obraćajući se kardinalima zadnjeg dana svoje službe, papa Benedikt XVI. pozvao je Rimokatoličku crkvu da se ujedini oko njegova nasljednika i obećao je svoju 'bezuvjetnu' poslušnost novome papi.

'I dalje ću vam biti blizu u molitvi, posebice u idućih nekoliko dana ... dok budete birali novoga papu kojemu ja danas obećajem svoje bezuvjetno poštovanje i poslušnost', rekao je Benedikt XVI.

'U ovih prošlih osam godina živjeli smo u vjeri divne trenutke sjajnog svjetla na putu Crkve kao i trenutke kada su oblaci zamračili nebo', rekao je on kardinalima, od kojih će većina birati njegova nasljednika. 'Pokušali smo služiti Kristu i njegovoj Crkvi', rekao je.

Benediktovo papinstvo bilo je zasjenjeno skandalima seksualnog zlostavljanja, curenjem njegovih privatnih dokumenata i izvješćima o sukobima među njegovim najbližim savjetnicima pa se vjeruje da su te krize pridonijele njegovoj odluci da postane prvim papom u šest stoljeća koji se odrekao papinstva. Papino mjesto ostat će prazno dok kardinali izbornici ne izaberu novog poglavara Rimokatoličke crkve, što se očekuje do sredine ožujka.

Odličan dokumentarac o papi Benediktu XVI gledajte večeras u 20h na Doma TV! Osim upoznavanja najskrivenijih dijelova Vatikana, gledatelji će imati jedinstvenu priliku vidjeti poglavara katoličke crkve u do sad u Hrvatskoj neviđenim trenucima. Papin radni dan počinje u 5 ujutro kavom i čitanjem novina, nakon čega održava misu u privatnoj kapelici. Kamere je pustio i u svoju iznenađujuće skromnu radnu sobu, a gledatelji će prvi puta vidjeti kako iz njegovog kuta izgleda trenutak kada pozdravlja vjernike na Trgu sv. Petra. Prema najavi, Benedikt XVI će oko 17 sati helikopterom iz Vatikana otići u ljetnu rezidenciju Castel Gandolfo gdje će se kao poglavar Katoličke crkve s balkona posljednji puta pojaviti pred vjernicima. Papina Švicarska garda svoj će posao osiguranja Benedikta XVI. završiti u 20 sati.

>> Kakav će biti odnos Benedikta XVI. i novog pape?

>> Papa pozdravio Hrvate: Hvala na vašoj ljubavi i vjeri prema Majci Božjoj!

Sveti Otac Benedikt XVI. u svojoj je posljednjoj poruci katolicima u svijetu istaknuo da "Bog neće dopustiti da njegova lađa potone", usprkos "uzburkanim vodama" i rekao da će nakon odreknuća i dalje pratiti Crkvu molitvom. "Doista sam ganut, vidim da je Crkva živa", rekao je odgovarajući na srdačan doček mnoštva prije nego je počeo katehezu.

Benedikt XVI.: Bilo je trenutaka kada se činilo da Gospodin spava

Slab, ali nasmiješen, Papa kojemu je gotovo 86 godina, prethodno je obišao Trg svetog Petra u papamobilu dok je mnoštvo vjernika, čiji se broj procjenjuje na više od 100.000, mahalo zastavama svojih zemalja i nosilo transparente s natpisom "Hvala!" na svim jezicima. U osmogodišnjem pontifikatu, priznao je, smjerajući na skandale i kontroverze, "bilo je trenutaka koji nisu bili laki, kada su vode bile uzburkane a vjetar protivan, kao i kroz čitavu povijest Crkve, i kada se činilo da Gospodin spava".

>> Tko će biti novi papa: 12 kardinala čija se imena najčešće spominju!

>> Vatikan otkrio kako će Benedikta oslovljavati kada napusti dužnost

"No uvijek sam znao da lađa Crkve nije moja, nije naša, nego Njegova i da On neće dopustiti da potone", istaknuo je. "Moja odluka da odustanem od djelatnog vršenja službe ne mijenja to: ne vraćam se privatnom životu, životu putovanja i susreta, primanja, konferencija ... Ne odustajem od križa, nego na drukčiji način ostajem uz raspetog Gospodina.

Ne obnašam više službu upravljanja Crkvom, nego joj ostajem služiti molitvom. Sveti Benedikt (osnivač velikog kontemplativnog reda benediktinaca) čije ime kao papa nosim, bit će mi velik uzor". Njemački Papa koji je službu vrhovnog polavara Katoličke crkve vršio osam godina, donio je povijesnu odluku o odreknuću od službe. On je prvi papa u zadnjih sedam stoljeća koji je to odlučio slobodnom voljom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene