Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenađenje izbora

Tko je Jakov Milatović, čovjek koji je Milu Đukanovića odlučio "poslati u političku mirovinu"?

Jakov Milatović - 1
Jakov Milatović - 1 Afp
Aktualno Galerija Jakov Milatović - 4 Jakov Milatović - 4 Foto: Afp Jakov Milatović - 3 Jakov Milatović - 3 Foto: Afp Jakov Milatović - 2 Jakov Milatović - 2 Foto: Afp +0 Jakov Milatović - 1 Galerija 1/4 >>
Kandidat Pokreta Europa sad Jakov Milatović zajedno s aktualnim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem ide u drugi krug predsjedničkih izbora. U prvom krugu Đukanović je osvojio 35,3 posto glasova, a Milatović 28,9 posto. Drugi krug održat će se 2. travnja.

Gotovo izjednačeni, Milo Đukanović i Jakov Milatović kreću u drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori. 35 posto za Đukanovića i 29 posto za Milatovića rezultat je koji je iznenadio i većinu političkih analitičara. Njegov Pokret Europa sad trenutačno je najpopularnija i najbrže rastuća politička opcija u Crnoj Gori.

Tko je Jakov Milatović, o kojem danas priča cijela regija i koji će se suprotstaviti "vječnom vladaru" Crne Gore?

Drugi izbor

Zamjenik predsjednika Pokreta Europa sad (PES) Jakov Milatović bio je drugi izbor za predsjedničkog kandidata te stranke nakon što je njegov kolega Milojko Spajić odbio kandidaturu.

Pročitajte i ovo Izbori u Crnoj Gori Nova bitka za dva tjedna Analitičari iznenađeni: Poznato tko ide u drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori

Njegovi politički protivnici od početka su ga pokušavali diskreditirati, a na meti su im je bili njegova srpska putovnica, prebivalište i državljanstvo te su tvrdili da kao takav ne može biti predsjednički kandidat.

Crnogorski izborni zakon ne dopušta predsjedničkom kandidatu, kao ni predsjedniku, da ima išta od navedenog. No, i ranijih godina, dok je bio ministar u vladi Zdravka Krivokapića, a i kao čelnik pokreta Europa sad, tvrdio je da nije državljanin Srbije ili da ima prebivalište u toj zemlji.

Jakov Milatović - 1 Jakov Milatović - 4 (Foto: Afp)

Njegova predsjednička kampanja nije prošla bez neugodnosti. 10. ožujka na Cetinju je na predizbornom skupu morala intervenirati policija i osiguranje dok su ga okupljeni gurali i psovali.

Neočekivan uspjeh

Milatović je tamošnjim političarima stao na žulj još na prošlogodišnjim lokalnim izborima, kada je njegova Europa sad u Podgorici osvojila 21,7 posto glasova i dobila priliku da nakon 24 godine u opoziciju pošalje Demokratsku partiju socijalista (DPS) Mile Đukanovića.

Tadašnji rezultat Pokreta Europa sad za mnoge je bio iznenađenje jer je stranka osnovana samo četiri mjeseca prije lokalnih izbora.

Pročitajte i ovo Crnogorski parlament Sve po zakonu Đukanović uoči predsjedničkih izbora odlučuje o raspuštanju parlamenta: Odbio povjeriti mandat Miloševićovom diplomatu

Tko je Jakov Milatović?

Jakov Milatović bio je od 4. prosinca 2020. do 28. travnja 2022. godine ministar ekonomije i ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore Zdravka Krivokapića.

Rođen je u Podgorici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Završio je Ekonomski fakultet Sveučilišta Crne Gore te magistrirao ekonomiju na Sveučilištu Oxford. Bio je stipendist britanske vlade i član njemačke Zaklade Konrad Adenauer. Govori engleski, talijanski i španjolski jezik.

Jakov Milatović - 1 Jakov Milatović - 2 (Foto: Afp)

Ekonomska i politička karijera

Milatović je radio u NLB Grupi Podgorica i Deutsche Bank u Frankfurtu. Kasnije se pridružio Europskoj banci za obnovu i razvoj u timu za ekonomske i političke analize, a 2019. promaknut je u glavnog ekonomista za zemlje EU-a, uključujući Rumunjsku, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju, radeći u uredu Banke u Bukureštu. Objavio je velik broj članaka i koautor je dviju knjiga.

U Kabinetu Krivokapića obnašao je dužnost ministra gospodarstva i ekonomskog razvoja od 4. prosinca 2020. do 28. travnja 2022. godine. Tijekom njegova mandata Milatović i ministar financija Milojko Spajić predstavili su i proveli kontroverzni program gospodarskih reformi "Europa sad".

Pročitajte i ovo Jakov Milatović "Europa sada" Tko je čovjek koji je srušio Đukanovića u Podgorici: Bivši ministar, stranku osnovao prije četiri mjeseca...

Milatović je na referendumu o nezavisnosti 2006. glasao za nezavisnost Crne Gore. Podržava ulazak Crne Gore u Europsku uniju. Zalaže se za bliže odnose Crne Gore i Srbije, piše Nova.rs.

Rekao je kako su njihova interesna skupina svi kojima je stalo do onoga što su predstavili kao svoj program, a to su poboljšanje životnog standarda Crne Gore, pravo i pravda i opipljive europske integracije, a Đukanoviću je poručio da će ga "2. travnja poslati u političku mirovinu".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene