Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele da predsjedniik ode

Tisuće prosvjednika i u Jemenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više tisuća prosvjednika okupilo se u četvrtak u jemenskom glavnom gradu na poziv oporbe i zahtijevaju odlazak s vlasti predsjednika Ali Abdulaha Saleha, koji zemljom vlada 32 godine.

'Tuniski predsjednik je otišao nakon 20 godina, 30 godina u Jemenu je dovoljno', skandirali su prosvjednici, potaknuti prosvjedima u Tunisu kojima je nakon 23 godine na vlasti protjeran predsjednik Zin El Abidin Ben Ali. 'Ne obnovi mandata, ne nasljeđivanju vlasti', vikali su prosvjednici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže odlazak odmah Jemen: Prosvjednici odbili plan za okončanje krize Slika nije dostupna Imunitet u zamjenu Jemen: Predsjednik Saleh pristao odstupiti

Predsjednik Ali Abdulah Saleh (68) ponovno izabran u rujnu 2006. na novi sedmogodišnji mandat. Iako je na vlasti od 1978., Saleh je prvi put na izborima formalno izabran 1999. godine. Amandmani na ustav, koji brani više od dva uzastopna mandata, o kojima parlament raspravlja unatoč protivljenju oporbe, mogao bi otvoriti put za doživotnu funkciju sadašnjem predsjedniku.

Oporba također predsjednika optužuje da vlast želi prebaciti na svog najstarijeg sina Ahmada, zapovjednika elitne revolucionarne garde. Revolucija jasmina u Tunisu, prvoj arapskoj zemlji u kojoj je predsjednik zbačen djelovanjem naroda, potresla je arapski svijet i izazvala niz sličnih prosvjeda u drugim zemljama. U Egiptu treći dan traju masovni i dosad nezabilježeni prosvjedi protiv tridesetogodišnje vladavine Hosnija Mubaraka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene