Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lezbos sve teže podnosi posljedice

NEPRESTANO PRONALAZE NOVA TIJELA 'Razmjeri te tragedije nepodnošljivi su'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki broj izbjeglica stiže u Europu preko Grčke.

Blizu 2.500 izbjeglica stiglo je u ponedjeljak ujutro u grčku luku Pirej s otoka Lesbosa na istoku Egejskog mora koji je prepun izbjeglica, dok istodobno s Malte stižu podaci o gotovo dvjesto pronađenih tijela iz nedavnog brodoloma pred libijskom obalom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 5,3 prema richteru Novi potres u Egejskom moru prodrmao Grčku, osjetio se i u Turskoj: "Mislio sam da posuđe leti iz ormara" Slika nije dostupna Na putu za Grčku BRODOLOM U TURSKOJ Bord sa 37 migrana potonuo, 17 mrtvih

Nakon što je tijekom noći trajektom u Pirej stiglo oko 1.700 izbjeglica, u ponedjeljak ujutro došlo ih je još 2.500 s Lesbosa, otoka koji sve teže podnosi teret velikog broja izbjeglica. Oba trajekta odmah su se vratila na Lesbos kako bi prihvatila sljedeću skupinu izbjeglica, izjavio je za dpa dužnosnik grčke obalne straže.

Procjenjuje se da oko 20.000 izbjeglica, većinom iz Sirije, čeka na Lesbosu kako bi bili registrirani, a nakon toga prebačeni na kopno. Tijekom vikenda, vlasti na Lesbosu uhitile su dvojicu maloljetnika koji su bacali Molotovljeve koktele na izbjeglice u parku. U incidentu je ozlijeđen jedan izbjeglica, objavila je policija.

'Sve dok Europa ne bude mogla zaštititi svoje vanjske granice, nema smisla raspravljati o onima koji pristižu'

Veliki broj izbjeglica stiže u Europu preko Grčke, koja je i sama suočena s gospodarskom krizom i političkom nestabilnošću.

Atena je podnijela zahtjev za dodjelom 2,5 milijuna eura hitne pomoći kako bi se uspješno nosila s teretom izbjeglica, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Europske komisije Natasha Bertaud.

Istodobno je objavljeno da je na obalama oko Zuwaraha u Libiji pronađeno 183 tijela izbjeglica poginulih u brodolomu prošlog mjeseca, u kojemu je stradalo oko 450 ljudi.

Preživjelo je samo 197 putnika, objavio je malteški portal Migrant Report, koji prati kretanja izbjeglica iz Libije.

"Razmjeri te tragedije nepodnošljivi su", izjavio je suradnik libijskog Crvenog polumjeseca koji je sudjelovao u spašavanju brodolomaca.

Britanija će primiti 20.000 sirijskih izbjeglica kroz pet godina

Britanski premijer David Cameron obećao je u ponedjeljak da će Velika Britanija primiti do 20.000 izbjeglica iz Sirije u idućih pet godina, odgovarajući time na sve glasnije zahtjeve javnosti da Velika Britanija pomogne tim nesretnim ljudima.

"Predlažemo da Velika Britanija primi do 20.000 sirijskih izbjeglica do kraja mandata ovog parlamenta. Time ćemo pokazati svijetu da je ova zemlja zemlja posebnog suosjećanja", rekao je Cameron u govoru pred parlamentom.

Europski povjerenik za migracije traži potporu za Junckerov plan

Europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos rekao je u ponedjeljak u Austriji kako računa da će države članice EU-a podržati nove prijedloge Europske komisije za rješavanje izbjegličke krize u Europi, koje bi njezin predsjednik Jean-Claude Juncker trebao iznijeti u srijedu.

"Nijedna država članica EU-a ne može se nositi s tim pitanjem sama. Ovu krizu možemo prevladati samo ako budemo djelovali kao istinska unija", rekao je Avramopoulos novinarima u Austriji.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker trebao bi u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održati svoj prvi govor o stanju Unije. Očekuje se da će tada iznijeti nove prijedloge za suočavanje s izbjegličkom krizom o kojima će se raspravljati na izvanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a 14. rujna.

Između ostaloga, Juncker bi trebao predstaviti i prijedlog za raspodjelu dodatnih 120.000 tražitelja azila, koji se nalaze u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj. Prema zadnjem nacrtu u koji je Hina imala uvid, Hrvatska bi iz te tri zemlje trebala primiti 1064 izbjeglice i to 138 iz Italije, 447 iz Grčke i 479 iz Mađarske.

Međutim, među državama članicama nema suglasnosti oko sustava kvota, bilo obvezujućih bilo dobrovoljnih. Osim toga, mnogi ističu da većina izbjeglica želi živjeti u tri ili četiri članice EU-a, a dobivanjem azila u jednoj članici u kojoj ne žele ostati, oni ionako stječu pravo na slobodu kretanja i mogu otići kamo žele.

S druge strane, pristaše kvota ističu potrebu za većom solidarnošću jer ne mogu svi izbjeglice koji su stigli do Europe završiti u jednoj ili dvije države. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene