Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mito u BiH

'Postoji sumnja da se radi o teškim kaznenim djelima u koja su uključeni nositelji vlasti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transparency International Bosne i Hercegovine pozvao je u utorak njemačke vlasti da se uključe u istragu dodjele posla vrijednog više od 52 milijuna eura.

Transparency International Bosne i Hercegovine pozvao je u utorak njemačke vlasti da se uključe u istragu dodjele posla vrijednog više od 52 milijuna eura kompaniji 'Milbauer' za izradu elektroničkih osobnih dokumenata za koju su navodno pogodovale vladajuće stranke u Bosni i Hercegovini SNSD Milorada Dodika i SDP Zlatka Lagumdžije.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Prema priopćenju, TI BiH je dostavio njemačkim vlastima dokumentaciju vezanu uz slučaj nabave elektroničkih osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, sustava za izradu i personalizaciju elektroničkih osobnih iskaznica i ugovora s Agencijom za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA). U priopćenju se objašnjava da su na korupciju u dodjeli posla upozorili izvještaji službene Revizije BiH, ali i mediji.

Poreznik tražio 3 tisuće eura i nova ulazna vrata za kuću!

'Na osnovi medijskih napisa i revizijskog izvještaja za 2013., može se zaključiti da postoji osnovana sumnja da se radi o teškim kaznenim djelima s elementima zločinačkog udruživanja, u koja su uključeni najviši nositelji vlasti i njihova rodbina. Njemačka kao potpisnica OECD konvencije o kažnjavanju podmićivanja u inozemstvu ima obvezu istražiti ovakve slučajeve, s obzirom da u cijelom slučaju postoji segment inozemnosti, odnosno uključenost njemačkog kapitala i pravnih osoba', navodi se u priopćenju Transparency Internationala BiH.

Agencija IDDEEA je tijekom 2012. raspisala natječaj za uspostavu sustava za izradu elektroničkih osobnih dokumenata i pohranu dokumenata o građanima. Natječaj u vrijednosti od 104 milijuna konvertibilnih maraka (oko 52 milijuna eura) proveden je putem pregovaračkog postupka bez obavijesti.

Državni revizijski izvještaj upozorio je na niz nepravilnosti u ovom postupku, a između ostalog odabir pregovaračkog postupka bez dodatne obavijesti o nabavi, što je propisano Zakonom o javnim nabavama BiH, objasnili su iz TI BiH.

Korupcija na Ekonomskom fakultetu - 18 okrivljenika priznalo i nagodilo se

Posao s Milbauerom ocijenjen je potencijalno štetnim za proračun BiH.

Po navodima medija, državno odvjetništvo BiH je u srpnju zatražilo istragu oko sklapanja poslova s kompanijom Milbauer za koju je potpis na ugovor stavio zet aktualnog srpskog člana BiH Predsjedništva iz redova SNSD-a Nebojše Radmanovića.

Mediji su navodili da je u aferu umiješana i kompanija u vlasništvu Zorana Koraća, Dodikova savjetnika, te Miodraga Škrbića, prijatelja čelnika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije. Škrbić je vlasnik kompanija 'Strom' iz Praga, T3 te 'BS Solutions' koje posluju u BiH. Riječ je o kompanijama na čijim se pozicijama nalaze ljudi bliski SDP-u i Lagumdžiji i koje su godinama uz pomoć kadrova SDP-a u državnim kompanijama dobivali i dobivaju višemilijunske poslove s 'BH Telecomom', 'Elektroprivredom BiH' i 'Autocestama FBiH'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene