Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet američkom predsjedniku

"SUPROTNOSTI SE PRIVLAČE" May želi s Trumpom voditi novi svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šalom da se "suprotnosti privlače", premijerka Theresa May pozvala je u četvrtak predsjednika Donalda Trumpa da obnove "posebne odnose" Velike Britanije i Sjedinjenih Država i zajednički vode novi svijet.

Kao prvi strani lider koji je stigao u posjet novome američkom predsjedniku otkako je on prošli tjedan preuzeo dužnost, May je naznačila promjenu u vanjskoj politici usklađujući svoje stajalište tako da ga približi Trumpu, piše agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate"

"Pred nama - našim dvjema zemljama zajedno - odgovornost je da vodimo. Jer ako drugi napreduju dok se mi povlačimo, to je loše za Ameriku, za Britaniju i za svijet", rekla je May obraćajući se skupu Republikanske stranke u Philadelphiji.

Dvije zemlje imaju dugu tradiciju da rame uz rame brane zajedničke vrijednosti i podržavaju institucije kao što su Ujedinjeni narodi i NATO, rekla je May, kako prenosi agencija dpa. Poput Trumpa ocijenila je da neke od tih institucija "treba reformirati" da bi bile "relevantne".

Među novim izazovima s kojima se trebaju suočiti su rast azijskih gospodarstava koja bi mogla "zasjeniti Zapad", prijetnja islamskog terorizma i jačanje Rusije.

May je kazala da to ne znači povratak na neuspješne politike prošlosti jer prošla su vremena kada su Britanija i Amerika intervenirale u suverenim državama u pokušaju da svijet preoblikuju na vlastitu sliku i priliku.

"Ali mi si ne možemo priuštiti da mirno stojimo po strani", rekla je.

Prekid s intervencionizmom koji je potaknuo ratove u Iraku i Afganistanu jasno govori da je nastupila promjena u svjetskoj politici. Takav govor May uklapa se u Trumpov pokret "Amerika na prvom mjestu", ali i sa stajalištima britanskih birača koji su se osjetili ugroženima globalizacijom zbog čega su i glasovali za Brexit koji je u konačnici premijerku May doveo na tu dužnost, piše Reuters.

Agencija dodaje da posjetom SAD-u May želi pokazati da Britanija može prosperirati izvan Europske unije unatoč kritičarima u domovini koji joj zamjeraju preveliko zbližavanje s Trumpom.

Na letu u SAD May se usredotočila na sličnosti s američkim predsjednikom koji, kako su istaknuli neki novinari, njeguje izravan stil, dok je premijerka oprezna i suzdržana.

"Niste li primijetili... ponekad se suprotnosti privlače", odgovorila je kroz smijeh May.

Britanija osuđuje tehnike mučenja i to se, smatra May, neće promijeniti, odgovorila je zamoljena za komentar Trumpovih današnjih izjava da bi istražitelji mogli vratiti tehnike ispitivanja koje su ukinute jer se smatraju torturom. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene