Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povučena cjepiva

Kanada povukla cjepivo protiv gripe H1N1 zbog 'teških' reakcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabilježen neuobičajeno veliki broj teških alergijskih reakcija.

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila kako neće mijenjati preporuke o cijepljenju dok se ne otkrije što se dogodilo u Kanadi. Upozorava međutim na mogućnost novog razbuktavanja virusa. Nadzire se i mogućnost miješanja virusa svinjske i ptičje gripe te nastanka novog, još smrtonosnijeg virusa.

Pročitajte i ovo Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore Slika nije dostupna Zabrinuti za mlade Epidemija gripe H1N1 u Kanadi: Tisuću oboljelih, petero mrtvih

>> Stiglo cjepivo za svinjsku gripu, cijepljenje od petka

'Neuobičajen broj teških alergijskih reakcija na cjepivo zabilježen je u Kanadi', izjavio je glasnogovornik WHO-a Thomas Abraham. 'Kanadske vlasti povukle su pošiljku cjepiva GSK' te 'počele istragu' koja treba utvrditi uzroke takvih alergija, dodao je. Ustvrdio je da u ovom trenutku WHO neće mijenjati preporuke o cijepljenju jer 'ponajprije moramo shvatiti što se dogodilo u Kanadi'.

'Najgore je bilo kada mu je lice počelo oticati', rekla je majka dječaka koji je imao tešku alergijsku reakciju na cjepivo protiv virusa H1N1. Slučajeva poput ovog bilo je neuobičajeno mnogo u Kanadi. Upozorenje liječnicima stiglo je od samog proizvođača. Tvrtka GSK preporučila je prestanak cijepljenja dok se ne istraže izvještaji o velikom broju nuspojava. Jedan od 20 tisuća cijepljenih pacijenata imao je tešku alergijsku reakciju, poput problema s disanjem, ubrzanog rada srca i kožnog osipa. 'To je ozbiljna stvar, potencijalno smrtonosna, ali na svu sreću takvi su slučajevi ipak rijetki', rekao je dr. Neil Rau, specijalist za infektivne bolesti.

Zabilježen je i jedan smrtni slučaj. Žena je preminula nakon cijepljenja, a njezina sedmogodišnja kći se razboljela. I djevojčica je cijepljena. 'Ne može hodati, samo plače, i što ćemo? Treba nam pomoć', rekao je rođak djevojčice. Povučena je pošiljka od 170 tisuća doza, a pokrenuta je i istraga. Svjetska zdravstvena organizacija neće mijenjati preporuke o cijepljenju dok se ne otkrije što se točno dogodilo u Kanadi. Razne tvrtke proizvele su oko 65 milijuna doza cjepiva koje se koristi diljem svijeta.  (I.D./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene