Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cjepljenje počinje u petak

Stiglo cjepivo za svinjsku gripu, cijepljenje od petka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas u 12,45 sati u Hrvatsku ušlo je prvih 140.000 doza cjepiva za pandemijsku gripu H1N1.

Iz Ministarstva zdravstva izvještava se kako će svaku seriju cjepiva koja dođe u Republiku Hrvatsku Agencija za lijekove i medicinske proizvode dodatno pregledavati, te tek nakon toga dati odobrenje za puštanje u promet. 'Očekuje se da će nužna navedena procedura biti završena do četvrtka, nakon čega će se izvršiti hitna distribucija cjepiva i početak cijepljenja u zavodima za javno zdravstvo', stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza Slika nije dostupna Nakon cjepiva protiv H1N1 VIDEO: Nakon cijepljenja može hodati samo unatrag

Navodi se kako će cijepljenje, iako početno planirano za kraj prosinca, početi već idući petak, odnosno 27. studenog. Cijepljenje protiv svinjske gripe u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite-opće i obiteljske medine počinje u ponedjeljak. Stožer za praćenje pojavnosti nove gripe odredio je kako će sljedeći petak cijepljenje započeti za  vulnerabilne skupine, a to su: kronični plućni bolesnici, trudnice u drugom i trećem trimestru trudnoće, ekstremno pretili i zdravstveni djelatnici.

>> Ministarstvo zdravstva: Cijepite se bez straha

U priopćenji Ministarstva zdravstva stoji kako se daljnji uvoz cjepiva za pandemijsku gripu očekuje tijekom prosinca. Naglašeno je i kako će se u petak distribuirati i dodatnih 120.000 doza cjepiva za sezonsku gripu.

Besplatno cjepivo za ranjive skupine

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi osiguralo je besplatno cjepivo protiv pandemijske gripe tipa A(H1N1) za ranjive skupine, a nakon što se oni cijepe, cjepivo će biti besplatno i za sve zainteresirane građane. U današnjem priopćenju Stožera za praćenje aktivnosti nove gripe A(H1N1) Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koje je potpisao ministar zdravstva i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Darko Milinović navodi se da je besplatno cjepivo osigurano kako se u sadašnjoj financijskoj krizi ne bi dodatno financijski opteretili hrvatski građani te zahvaljujući reformi zdravstvenoga sustava koja je u tijeku.

Ranjive skupine su: kronični plućni bolesnici među kojima su oni koji boluju od kronične opstruktivne bolesti i astme, trudnice u drugom i trećem tromjesečju (trimestru) trudnoće, ekstremno pretile osobe, djeca u dobi od šest mjeseci do tri godine koja imaju i neku drugu bolest te zdravstveni djelatnici.

Kada će se zaključiti sva potrebna papirologija i kada će napokon krenuti cijepljenje?

Sva nužna procedura trebala bi biti gotova do četvrtka, nakon čega bi trebala krenuti i hitna distribucija cjepiva. Početak cijepljenja u zavodima za javno zdravstvo predviđen je već za petak, a u ordinacijama opće medicine sljedeći tjedan u ponedjeljak. Prednost imaju rizične skupine, za koje je cijepljenje besplatno u tu spadaju, a nakon što se oni procijepe, cjepivo će biti besplatno i za sve zainteresirane građane.

U Hrvatskoj je, prema zadnjim službenim podacima, zabilježeno gotovo 12 tisuća oboljelih. S obzirom na to da se jedna osoba cijepi s dvije doze, prva pošiljka cjepiva bit će dostatna za samo 70 tisuća osoba. No, obzirom na velike skepse oko sigurnosti cjepiva o kojima su nam govorili građani od početka epidemije u Hrvatskoj, treba vidjeti koliko će se njih na koncu odlučiti cijepiti. Ovo je tek prva doza cjepiva Forcetia, talijanskog proizvođača Novartis, a tijekom prosinca će stići i sljedeća pošiljka cjepiva protiv svinjske gripe. Isto tako u Ministarstvu kažu da će građanima od petka biti dostupno i dodatnih 120 tisuća doza cjepiva protiv sezonske gripe. (M.R. / Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene