Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija na istoku zemlje

VIDEO Teška nesreća u rudniku zlata: Nestalo najmanje devet rudara. Dok traje potraga, pojavio se novi problem

U odronu zemlje u rudniku zlata u Turskoj nestalo najmanje devet rudara
U odronu zemlje u rudniku zlata u Turskoj nestalo najmanje devet rudara AP/YouTube
Aktualno Galerija U odronu zemlje u rudniku zlata u Turskoj nestalo najmanje devet rudara U odronu zemlje u rudniku zlata u Turskoj nestalo najmanje devet rudara Foto: AP/YouTube U odronu zemlje u rudniku zlata u Turskoj nestalo najmanje devet rudara U odronu zemlje u rudniku zlata u Turskoj nestalo najmanje devet rudara Foto: Afp U odronu zemlje u rudniku zlata u Turskoj nestalo najmanje devet rudara - 1 U odronu zemlje u rudniku zlata u Turskoj nestalo najmanje devet rudara - 1 Foto: AP/YouTube +0 U odronu zemlje u rudniku zlata u Turskoj nestalo najmanje devet rudara - 2 Galerija 1/4 >>
U potrazi za nestalim rudarima sudjeluje više od 800 ljudi. Na terenu su sve službe, a pomaže i vojska. Dok se čekaju vijesti iz rudnika, stručnjaci su zabrinuti i zbog curenja cijanida koji se u njemu koristi.

Stotine spasioca od srijede sudjeluju u potrazi za najmanje devet rudara za koje se vjeruje da su ostali zarobljeni pod zemljom u rudniku zlata na istoku Turske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se ispituje Ima poginulih: U Kanadi se srušio avion koji je letio prema rudniku dijamanata

Urušavanje rudnika Copler dogodilo se još u utorak, a izazvao ga je masivan odron. Blatna bujica koja je nosila sve pred sobom odnijela je i zemlju iskopanu uslijed prokopavanja rudnika. U potrazi u planinskoj regiji Erzinac sudjeluje više od 800 osoba, među kojima su i pripadnici policije, vojske, a pomažu i volonteri. Rudari koji u trenutku odrona nisu bili u iskopima također pomažu u potrazi za kolegama. Članovi obitelji nestalih okupili su se nedaleko od ulaza u rudnik, isčekujući svježe vijesti o svojim najmilijima.

Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdio uzrok urušavanja.

Ugrožen vodeni okoliš zbog curenja cijanida

Kako piše AP, stručnjaci upozoravaju na ozbiljne posljedice na okoliš jer bi, kako tvrde, prerađena zemlja koja ostaje nakon potrage za zlatom mogla sadržavati opasne tvari poput cijanida. Takva preostala zemlja prijeti i obližnjoj rijeci Eufrat. Iz ministarstva okoliša priopćili su kako je zbog moguće ugroze za okoliš zatvoren potok koji vodi prema Eufratu te tvrde da zasad nije došlo do curenja cijanida u rijeku, tvari koja se inače koristi kod iskopavanja zlata. 

Pročitajte i ovo Rudnik postaje nova atrakcija Šetnja podzemljem Istarski rudnik postaje prava turistička atrakcija: "Sve je to u originalu još od 1937."

Rudnik Copler još je 2020. godine bio zatvoren zbog curenja cijanida u Eufrat, rijeke koja teče kroz Tursku, Siriju i Irak. Ponovno je otvoren dvije godine kasnije nakon što je kompanija koja njime upravlja platila globu i sanirala nastalo onečišćenje.

Turska inače ima vrlo niske sigurnosne standarde u rudnicima. U eksploziji u rudniku ugljena Amasra na obali Crnog mora 2022. poginuo je 41 radnik. Najgora rudarska nesreća u povijesti zemlje zabilježena je 2014. u ugljenokopu u Somi na zapadu Turske. Tada je živote izgubila 301 osoba.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene