Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predomislili se

Briselski teroristi imali su puno OPASNIJI plan - 'prljavu' bombu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teroristi iz Bruxellesa prvotno su imali plan ukrasti radioaktivni materijal kako bi napravili 'prljavu' bombu.

Strahuje se da su teroristi Islamske države koji su izvršili napade u Belgiji planirali ukrasti radioaktivni materijal iz nuklearke kako bi napravili 'prljavu' radioaktivnu bombu.

Sumnja se da su imali pomoć iznutra zbog čega je pod istragom bilo i 11 zaposlenika nuklearne elektrane Tihange, pišu mediji. No, nakon što je izvršena sigurnosna provjera, čini se da ipak nisu sudjelovali u zavjeri.

Podsjetimo, nuklearka, koja se nalazi 60-ak kilometara od Bruxellesa, bila je evakuirana nešto kasnije nakon eksplozija u briselskoj zračnoj luci i metrou. Istražitelji sumnjaju da su zbog policijskih racija i uhićenja Salaha Abdeslama, napadača iz Pariza, teroristi u posljednji tren promijenili plan i umjesto nuklearke okrenuli se napadima na metro i zračnu luku.

Belgijski list La Derniere Heure objavio je u četvrtak i kako su braća Khalid i Ibrahim el-Bakraoui potajno snimala jednog od direktora nuklearke, a policija je zaplijenila snimku od 12 sati u pretrazi jednog stana kada su u Bruxellesu provodili racije nakon napada u Parizu.

'Kada snimate nekoga kao što su to radili oni, logični je zaključak da su htjeli oteti tu osobu kako bi dobili pristup nuklearki, odnosno kako bi došli do radioaktivnih materijala', kazao je jedan od dužnosnika belgijske agencije za kontrolu nuklearki.

'Prljavu' bombu puno je lakše napraviti od nuklearne bombe, a za širenje radioaktivnog materijala koristi se običan eksploziv. No, stručnjaci smatraju kako su opasnosti po ljudsko zdravlje od eksplozije takve bombe relativno malene te da bi puno više ljudi moglo stradati zbog panike a ne same radijacije, piše Independent pozivajući se na Time.

 

Pročitajte i ovo Njemačka policija, ilustracija Čeka ga teška kazna Prvotravanjska šala otišla predaleko: Svojim potezom izazvao je veliku policijsku akciju Na kuću Irfana Čengića bačena ručna bomba, ilustracija Očevid u tijeku Šok u Sarajevu: Na kuću načelnika bačena bomba

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene