Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Nova vještina

SVE ŠTO SE ZNALI - ZABORAVITE Ovo je tajna uspjeha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim obrazovanja o području u kojem želite posao, poslodavci sada cijene jednu sasvim drugu vještinu - koju je malo teže naučiti.

Što je danas sve potrebno kako bi se uspješno zaposlili, i to u svojoj struci ili u tvrtci o kojoj sanjate? Iako se neprestano povećavaju kriteriji i broj vještina koje kandidati moraju imati kako bi se uopće mogli pojaviti na razgovoru s potencijalnim poslodavcem, Business Insider piše kako to možda uopće više nije ključno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Proricanje sudbine Poslodavci krenuli dalje od životopisa: Za odluku o zapošljavanju potrebna je i potvrda gatara i feng shui majstora Alen Mrvac, Moj Posao Dugo je bilo na vrhu Donedavno najtraženije zanimanje više nije toliko traženo: "Došlo je do pada broja oglasa za 30 posto"

Ono što je danas naime važnije kako bi napredovali jesu socijalne vještine.

David J. Deming s Harvarda kaže kako zaposlenici moraju postati više 'ljudi', a da podaci o tržištu rada u SAD-u zadnja dva desetljeća svjedoče kako i poslodavci sve više traže da su im zaposlenici u prvom redu sposobni uspješno i izravno komunicirati s ljudima, osobito oni na visokim i dobro plaćenim pozicijama.

Deming kaže kako su prihodi na pozicijama gdje je potrebna kombinacija znanja i socijalnih vještina zadnjih 20 godina porasli znatno više nego na onima gdje je potrebno imati primjerice visoku razinu znanja iz matematike ili analitike podataka, a manje socijalnih vještina.

'Mladi, evo zašto ne možete pronaći posao'

Socijalne vještine najviše dolaze do izražaja kada je potrebno raditi u timu kako bi se neki projekt uspješno završio ili u izravnom radu s korisnicima i klijentima tvrtke.

Neki radovi ukazuju i na to kako je razvoj komunikacijskih vještina poboljšao odnos prema ženama na tržištu rada i pomogao prebroditi stereotipe i diskriminaciju, s obzirom na to da žene imaju najčešće razvijeniju emocionalnu inteligenciju od muških kolega. To je dovelo do teze kako su bolje socijalne vještine ženama zadnjih godina pomogle da brže napreduju u karijeri.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene