Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušaj uvođenja reda

Tajland: Vlada prijeti izvanrednim stanjem, kaos ne prestaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajlandska je vlada zaprijetila u nedjelju uvođenjem izvanrednog stanja u Bangkoku nakon žestokih trodnevnih sukoba s prosvjednicima u kojima su ubijene najmanje 24 osobe, a u gradu već šest tjedna vlada potpuni kaos, prenose agencije.

Premijer Abhisit Vejjajiva izjavio je kako je izvanredno stanje moguć sljedeći potez vlade, čiji bi cilj bio uvesti red u 15-milijunski glavni grad poznat po sadržajnom noćnom životu. 'Sada se ne možemo povući', rekao je za televiziju Abhisit, a prosvjednici već šest tjedana traže ostavku vlade i ne namjeravaju odustati od daljnjih prosvjeda. Nekoliko stotina pripadnika 'crvenih košulja' okupilo se u subotu na cesti u radničkoj četvrti Klong Toey. Neki među njima su ranjeni, no to ih nije spriječilo da na pripadnike vojnih snaga bacaju kamenje, improvizirane granate i molotovljeve koktele.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još dva tjedna? Izvanredno stanje na Tajlandu i dalje na snazi Slika nije dostupna Ukinuto izvanredno stanje u Bangkoku

Promatrači smatraju da su se prosvjednici okupili upravo u spomenutoj četvrti, kako bi strateški pokušali odvući pozornost vojske s njihove glavne zadaće - prosvjeda u trgovačkom središtu grada, ujedno i popularnom turističkom odredištu. Tajlandski premijer je još u subotu odbio svaku mogućnost odustajanja od primjene sile i uporabe vojske protiv protuvladinih prosvjednika. Službe pomoći su objavile da je od četvrtka navečer, kada su nastavljeni sukobi, ubijeno najmanje 24 ljudi a 187 je ranjeno, od kojih je u subotu tijekom dana poginulo najmanje osmero.

>> Tajland: Premijer neće odustati od primjene sile unatoč žrtvama

Nasilni neredi na ulicama tajlandske prijestolnice navele su Sjedinjene Države da narede evakuaciju svog osoblja koje nije nužno u američkom veleposlanstvu u Bangkoku i da upozore Amerikance da nije uputno putovati u Tajland. I druge zemlje poput Kine su izrazile duboku zabrinutost zbog pogoršanja stanja. Riječ je o najtežim neredima u Tajlandu u proteklih dvadeset godina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene