Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izvanredno stanje na Tajlandu: Obustavljen promet, u planu i prekid nastave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajlandska vlada proglasila je izvanredno stanje i zabranila sva okupljanja u glavnom gradu Bangkoku, te pozvala vojsku na ulice da štiti mir i red nakon sukoba između protivnika i pristalica vlade koji su rezultirali pogibijom najmanje tri osobe, javili su tajlandski mediji.

Vojska je već na ulicama Bangkoka, javljaju neovisni mediji, a proglašeno krizno stanje putem državne televizije i radija obuhvaća i cenzuru medija koji "potkopavaju sigurnost države".

Pročitajte i ovo Ivan Jakovčić Krešendo Samo opušteno: Pogledajte kako bivši ministar pjeva na egzotičnom jeziku Slika nije dostupna Još dva tjedna? Izvanredno stanje na Tajlandu i dalje na snazi

Premijer Samak Sundaravej je u svom obraćanju naciji kazao kako će izvanredno stanje trajati samo par dana, te da će vojska pomoći policiji u obuzdavanju prosvjeda koji traju tjedan dana.

Nakon proglašenja izvanrednog stanja Južna Koreja i Singapur su preporučili svojim građanima da ne putuju u Tajland, a očekuje se da će njihov potez slijediti i druge države.

"Zbog noćnog nasilja koje je poremetilo red u zemlji vlada je proglasila izvanredno stanje u Bangkoku što će utjecati na individualne slobode", objavila je vlada putem državnog radija.

U sukobima su smrtno stradale tri osobe, a 44 ih je ozlijeđeno, priopćeno je iz Nacionalnog centra za izvanredno stanje.

"Muškarac od 53 godine pretučen je tupim predmetima. Preminuo je u bolnici", kazao je on.

Samak je imenovao glavnog zapovjednika vojske generala Anuponga Paojindu na čelo ekipe zadužene za primjenu izvanrednih mjera.

"U skladu s izvanrednim stanjem, Anupong može zabraniti pristup nekim mjestima i primorati ljude da napuste bilo koje mjesto", dodao je radio.

U noći su se tisuće prosvjednika za i protiv vlade sukobile u Bangkoku prema podacima policije koja je ustanovila da je bilo pucnjave i zatražila od vojske da joj priskoči u pomoć.

Antivladini protesti izazvali su opći kolaps, zbog čega su privremeno zatvorena tri aerodroma, a strani turisti ostavljeni da čekaju daljnji razvoj situacije. Željeznički promet također je privremeno obustavljen, a za sutra predviđeni štrajk mogao bi izazvati daljnju blokadu prometa uključujući prekid električnog i vodovodnog sustava. Također, stotine škola planiraju obustavu nastave na tri dana.

Državljani RH u Tajlandu su dobro; nitko nije tražio evakuaciju

Hrvatski državljani u Tajlandu su dobro i nitko od njih nije zatražio evakuaciju s obzirom na izvanredno stanje koje je proglašeno u Bangkoku danas nakon žestokih sukoba između pristaša i protivnika tajlandskog premijera Samaka Sundaraveja, doznaje se u Uredu glasnogovornika MVPEI-a. 

"Hrvatskom veleposlanstvu u Džakarti (u Indoneziji) koje pokriva i Tajland nije se javio nitko od hrvatskih državljana i zatražio evakuaciju. Veleposlanstvo je u kontaktu s hrvatskim konzulatom u Bangkoku i s veleposlanstvom Tajlanda u Džakarti i prati se situacija", navodi MVPEI.

U preporuci putovanja MVPEI-a od 29. kolovoza ove godine za hrvatske državljane koji putuju u Tajland navodi se da u središtu Bangkoka, kao i u drugim gradovima diljem Tajlanda, od 26. kolovoza traju masovni prosvjedi, te da ima poteškoća u željezničkom prijevozu i u zračnim lukama.

"Stoga, hrvatskim državljanima savjetujemo izniman oprez te izbjegavanje mjesta prosvjeda i svih većih okupljanja. Osim toga, postoji rizik putovanja u južne pokrajine Yala, Patani, Narathiwat i Songkhala, gdje je od 2006. godine na snazi izvanredno stanje", stoji u preporuci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene