Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bitka za Bangkok’

Tajland: Prosvjednici odbacili pregovore, traže izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajlandski oporbeni ‘crvenokošuljaši’ su, dan nakon što je u sukobu sa snagama reda poginulo 20 ljudi, a 800 ih je ozlijeđeno, isključili svaku mogućnost pregovora s vladom i poručili da ne odustaju od zahtjeva za prijevremenim izborima.

‘Crvene košulje’, pristaše zbačenog bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, traže da premijer Abhist Vejjajiva smjesta raspusti parlament i napusti zemlju. Thaksin je svrgnut u državnom udaru 2006. godine. Sukobi ‘crvenokošuljaša’ i policije predstavljaju najžešće nasilje u zemlji u posljednjih 18 godina. Njime su zahvaćeni i turistički vrlo popularni dijelovi tajlandskog glavnog grada. Vojska i policija povukle su se iz zona sukoba u subotu kasno navečer pa je grad od 15 milijuna stanovnika u nedjelju bio miran.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pilot pozvao liječnika Strašna nesreća u avionu: Putniku iz usta i nosa počela curiti krv za vrijeme leta Slika nije dostupna Prvi posjet nakon puča Oštar zaključak: "Sjevernu Koreju potrebno je izolirati"

>> Prosvjedi na Tajlandu: 18 mrtvih, 800 ozlijeđenih

Prosvjednici i dalje drže dva glavna područja u gradu i ne čine se spremnim za pregovore s vladom. ‘Vrijeme za pregovore je isteklo. Ne pregovaramo s ubojicama’, rekao je vođa prosvjednika Weng Tojirakam. Oni danas nisu pokušali izići iz svojih baza, a vojska nije kretala prema njima. Glasnogovornik vlade odbacio je navode da je vojska koristila bojno streljivo u sukobu s prosvjednicima, rekavši da su pojedinci među njima bili naoružani.

Do sukoba u subotu došlo kod mosta Phan Fah i ulice Rajdumnoen u starom dijelu grada, u blizini sjedišta vlade. Među ubijenima je i japanski kamerman Reutersa, te četiri vojnika. Nakon što je nasilje izišlo izvan kontrole vojska se odlučila povući. ‘Ako se ovo nastavi, a vojska odgovori, situacija se može samo pogoršati’, rekao je glasnogovornik vojske Sansern Kaewkamnerd. Nekoliko tisuća ‘crvenokošuljaša’ već tjednima svakodnevno prosvjeduje u Bankgoku, tražeći ostavku aktualnog premijera Abhisita Vejjajive i raspuštanje parlamenta. Prije nekoliko dana prosvjedi su postali nasilni, a vlada je proglasila izvanredno stanje kako bi ih stavila pod kontrolu. Novinari u svojim izvještajima piše da poprište subotnjeg sukoba nalikovalo pravoj ratnoj zoni. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene