Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve se istražuje

Tajanstvena respiratorna bolest pogađa pse, sve više oboljelih, a i mrtvih! Stručnjaci ne znaju što se događa

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Tajanstvena i potencijalno smrtonosna respiratorna bolest kod pasa prijavljena je u nekoliko država diljem SAD-a, a veterinari ne mogu otkriti što bi moglo uzrokovati neobično i opasno stanje koje ubija pse.

Bolest počinje kao kašalj koji može trajati nekoliko tjedana, ali životinja ne reagira na uobičajeno liječenje, kao što su antibiotici, zbog čega pas počinje teško disati te dobije tešku upalu pluća.

"Sve se događa vrlo brzo te životinja dobije upalu pluća", objašnjava dr. Lindsey Ganzer, veterinarka i izvršna direktorica North Springs Veterinary Referral Centar u Colorado Springsu.

Čini se da bolest ne reagira na antibiotike, a u akutnim slučajevima pneumonije smrtni slučajevi događaju se za samo 24 do 36 sati, prema Veterinarskom medicinskom udruženju Oregona, koje je primio više od 200 izvještaja o potencijalnim slučajevima.

Dr. Gina Kettig, veterinarka u Denveru, rekla je da je od 20. studenoga vidjela "mnoštvo ovih infekcija i to je jako zabrinjavajuće".

Pročitajte i ovo Ilustracija saslušanje o tužbama Slučaj misterioznog nestanka malezijskog zrakoplova na sudu: "Osjećam olakšanje, ali i duboku bespomoćnost"

Pročitajte i ovo Kilometarske kolone na obilaznici Očevid u tijeku Sudarila se dva autobusa i dva automobila: Nastao potpuni prometni kaos

Dužnosnici javnog zdravstva okruga Los Angeles istražuju misterioznu respiratornu bolest koja pogađa sve veći broj pasa. Njezino porijeklo, prijenos i liječenje su nepoznati.

Zabilježeni slučajevi bolesti pojavili su se u nekoliko država, uključujući Colorado, Oregon i New Hampshire, a u nekim je slučajevima bila fatalna.

Odjelu za javno zdravstvo okruga LA-a od četvrtka je prijavljeno najmanje 10 slučajeva. Pogođeni psi bili su u dobi od 9 mjeseci do 11 godina, priopćio je Odjel. 

Ne postoji posebna dijagnoza za bolest. Veterinari ističu da je test negativan na većinu uobičajenih bolesti sa sličnim simptomima, kao što je pseći kašalj.

Bolest, koju istraživači nazivaju atipičnom psećom zaraznom respiratornom bolešću (aCIRD), uzrokuje simptome kao što su kašalj, kihanje, iscjedak iz nosa i letargija. Službenici javnog zdravstva upozoravaju građane da nadziru svoje ljubimce i u slučaju bilo kakvih simptoma odvedu psa veterinaru na procjenu, piše LA Times.

Pročitajte i ovo Snijeg u Gorskom kotaru - 4 Izrazito hladno jutro Hrvatska se probudila u debelim minusima: Pogledajte koji su gradovi bili najhladniji, ponegdje moguć i snijeg

Pročitajte i ovo Uništenje u Gazi Zadnji dan dogovora Hoće li biti produženo primirje u Gazi? Sukob bi se uskoro mogao nastaviti, Netanyahu najavio veliku pobjedu

Službenici također preporučuju izolaciju bolesnog psa kod kuće najmanje 28 dana nakon što se prvi put razboli i stavljanje životinje u karantenu najmanje 14 dana od ostalih pasa u kućanstvu kako bi se spriječilo širenje. Iako je nepoznato kako se bolest širi među životinjama, službenici za javno zdravstvo preporučuju držanje psa podalje od vrtića za kućne ljubimce, objekata za njegu, psećih kućica i parkova za pse jer oni mogu biti prijenosnici bolesti.

U međuvremenu, zdravstveni istraživači traže tragove bolesti.

NBC News izvijestio je da su istraživači iz Veterinarskog dijagnostičkog laboratorija Sveučilišta u New Hampshireu i školskog Hubbard centra za proučavanje genoma možda identificirali bakteriju odgovornu za simptome. Međutim, nije poznato je li uzročnik odgovoran za sve slučajeve bolesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene