Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brutalni napad

Pristižu žestoke osude zbog krvave eskalacije nasilja u Gazi: "Napad je zastrašujući i apsolutno neprihvatljiv"

Protest Palestinaca iz Ramallaha zbog napada na bolnicu - 1
Protest Palestinaca iz Ramallaha zbog napada na bolnicu - 1 Afp
Aktualno Galerija Ahmed Abul Geit, predsjednik Arapske lige Ahmed Abul Geit, predsjednik Arapske lige Foto: Afp Protest Palestinaca iz Ramallaha zbog napada na bolnicu - 1 Protest Palestinaca iz Ramallaha zbog napada na bolnicu - 1 Foto: Afp Protest Palestinaca iz Ramallaha zbog napada na bolnicu - 2 Protest Palestinaca iz Ramallaha zbog napada na bolnicu - 2 Foto: Afp +0 Protest Palestinaca iz Ramallaha zbog napada na bolnicu - 3 Galerija 1/4 >>
Ahmed Abul Geit, predsjednik Arapske lige sa sjedištem u Kairu, pozvao je u utorak "Zapad da odmah zaustavi tragediju" u Gazi, nakon izraelskog napada na bolnicu u kojemu su prema palestinskim vlastima ubijene stotine ljudi.

Ovaj napad je djelo "zloduha", napisao je Geit na mreži X (bivšem Twitteru). "Naši arapski mehanizmi evidentiraju ratne zločine, njihovi počinitelji neće umaći pravdi", upozorio je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao da se "zaustavi ovo neviđeno nasilje u Gazi". "Pozivam čitavo čovječanstvo da djeluje kako bi se zaustavilo ovo neviđeno nasilje u Gazi", rekao je Erdogan na istoj društvenoj mreži.

Osuđujući napad, jordansko ministarstvo vanjskih poslova je zatražilo međunarodnu zaštitu palestinskog naroda i pozvalo da međunarodna zajednica udruži snage kako bi se zastavio rat koji bjesni Gazom.

Pročitajte i ovo Osijek - 2 Užas u Slavoniji Susjedi nakon ubojstva u centru Osijeka: "Ti su stanovi zapečaćeni, to je državno vlasništvo pa su oni provalili. Sinoć sam baš vidio, nešto su se raspravljali. Bilo me i strah"

Iransko ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo "odvratan" napad na "nenaoružane i bespomoćne ljude".

"Širenje izraelskih napada u Gazi na bolnice, škole i druga javna mjesta je opasna eskalacija", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Katara.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ocijenio je da napad na civilni objekt nije u skladu s "međunarodnim pravom".

Pročitajte i ovo Ante Letica Gost Dnevnika Nove TV Stručnjak za sigurnost o napadu u Bruxellesu i mogućim prijetnjama u ostalim europskim državama: "Ono što je najopasnije..."

"Čini se da je potvrđeno, takav napad na civilnu infrastrukturu nije u skladu s međunarodnim pravom", istaknuo je Michel koji je dodao da je "potresen". Izjavu je dao nakon virtualnog summita na kojemu je 27 zemalja pokušalo utvrditi jedinstveno stajalište o ratu Izraela i Hamasa nakon višednevnog neslaganja.

Kanadski premijer Justin Trudeau je rekao da je napad "zastrašujući i apsolutno neprihvatljiv". " Vijesti koje stižu iz Gaze su zastrašujuće i apsolutno neprihvatljive....međunarodno pravo se mora poštivati u ovome i svim drugim slučajevima. Postoje pravila ratovanja i neprihvatljivo je gađati bolnicu", rekao je Trudeau novinarima.

Pročitajte i ovo Renata Tausan Za Dnevnik Nove TV Hrvatica iz Bruxellesa o stravičnom napadu: "Bili smo alarmirani dok počinitelj nije uhvaćen. Odahnuli smo, ali uzbuna je na visokoj razini"

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) osudio je izraelski zračni udar i zatražio da se odmah zaštiti civile i zdravstvene objekte.

"WHO oštro osuđuje napad na bolnicu Al Ahli Arab", rekao je u objavi na X-u Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene