Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve gore

Svjetska banka upozorava na porast javnog duga u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnateljica Svjetske banke za zemlje jugoistočne Europe i središnje Azije Jane Armitage upozorila je vlasti u Bosni i Hercegovini da će gospodarsko stanje u državi u idućim godinama biti još gore ukoliko se ne provedu reforme koje uključuju velike uštede u javnoj potrošnji.

Kako je Armitage, koja nekoliko dana boravi u BiH, rekla za list Dnevni Avaz, u posljednje tri godine u ovoj zemlji koja je bila teško pogođena recesijom javni dug je porastao s 30 na 40 posto brutto domaćeg proizvoda (BDP), jednako kao i nezaposlenost.

Dodala je da se BiH ponovno nalazi pred snažnim valom recesije, još snažnijim nego 2008. i 2009. godine. „Sada u 2012. vidimo da je razina BDP-a niža nego što je bila prije dvije godine. S obzirom na sadašnju situaciju, ove godine rast BDP-a u BiH, ako ga uopće bude, mogao bi biti jedva 0,5 posto. Ako ne dođe do ključnih reformi, prognoze za predstojeće godine veoma su loše“, rekla je direktorica Svjetske banke za zemlje jugoistočne Europe i središnje Azije.

Pozvala je vlasti da smanje izdvajanja za plaće, naknade u javnom sektoru i socijalne transfere, te da taj novac usmjere u investicijsku potrošnju, infrastrukturu, ceste, čistu vodu, energiju.

Istodobno, građani BiH su na gotovo samome dnu kada je riječ o kupovnoj moći, što je pokazalo najnovije istraživanje Europske agencije za statistiku Eurostat. U odnosu na Hrvatsku tri puta manje mogu kupiti građani BiH, dok je taj odnos prema Lukemburgu devet puta manji. (Hina) 

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Mostar Odluka donesena prije deset mjeseci U Mostaru započelo uklanjanje ploča s nazivima ustaških dužnosnika: Pogledajte s kim su ih zamijenili

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. a

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene