Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do sada rezervirane za pretplatnike

Svjetska banka ponudila besplatan uvid u razvojne podatke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska banka ponudila je besplatan pristup do više od 2000 financijskih, poslovnih, zdravstvenih, gospodarskih i demografskih razvojnih statistika, koje su do sada uglavnom bile dostupne samo pretplatnicima.

Odluka, koja je dio širih napora da se poveća pristup informacijama u Svjetskoj banci, znači da će se istraživači, novinari, nevladine organizacije, poduzetnici, studenti i đaci moći koristiti bazama podataka Svjetske banke putem nove web stranice, data.worldbank.org.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve izgledniji scenarij Anketa Reutersa: 55 posto ekonomista vjeruje da će Grčka izaći iz eurozone Slika nije dostupna Kažu - napredak Berlin podupire otplatu dijela zajma Grčke MMF-u

Stručnjaci kažu da inicijativa za otvaranje podataka Svjetske banke ima potencijal poticati politike u zemljama u razvoju da se više zasnivaju na dokazima, unoseći više istraživačkog i analitičkogh pristupa u proces razvoja. Potez će vjerojatno potaknuti veću potražnju za podacima i povećati sposobnosti zemalja da ih proizvedu, kazali su stručnjaci, prema priopćenju objavljenom u sjedištu Svjetske banke u Washingtonu.

Po prvi puta, podaci će biti dostupni na drugim jezicima osim engleskoga, s početnih 330 pokazatelja prevedenih na francuski, španjolski i arapski. 'Važno je da podatke i znanja Svjetske banke učinimo dostupnim svima', rekao je predsjednik banke Robert Zoellick. 'Statistike govore o ljudima u zemljama u razvoju i novim gospodarstvima i mogu odigrati važnu ulogu u pomaganju u prevladavanju siromaštva', dodao je Robert Zoellick na predstavljanju incijative. Hans Rosling, suosnivač Zaklade Gapminder i snažan zagovornik otvorenosti podataka Svjetske banke, rekao je da je to 'prava stvar za učiniti, jer će poticati inovacije, a to je najvažnije'.

On je izrazio nadu da će potez nadahnuti izradu više alata za vizualizaciju podataka i pružiti primjer drugim međunarodnim institucijama. 'Stvarna moć otvorenih podataka je ogromna prilika da se podaci pretvore u znanje i korisne aplikacije kako bi se poboljšala transparentnost i odgovornost svih sudionika u razvoju', kazao je Aleem Walji, direktor Instituta za nove inovativne prakse pri Svjetskoj banci. 'Slobodan i otvoren pristup podacima osnažit će građane da se više izravno uključuju u proces razvoja', dodao je.

>> Svjetska banka nam dala zajam od 26 milijuna eura

Nova web stranica (data.worldbank.org) nudi puni pristup podacima iz 209 zemalja i teritorija, s nekim od podataka unazad 50 godina. Korisnici će moći učitavati podatke za cijelu određenu zemlju ili pokazatelj, imati brzi pristup sirovim podacima, komentirati podatake, slati podatke e-mailom i dijeliti ih na društvenim mrežama, rekao je Neil Fantom, viši statističar pri Svjetskoj banci. Podaci dolaze iz puno različitih izvora, uključujući 186 zemalja članica Banke i više od 30 međunarodnih agencija, te od partnera iz privatnog sektora i nevladinih organizacija. Slobodni pristup koji je objavljen u utoraauključuje baze podataka za World Development Indicators, Afrika Development Indicators, Global Economic Monitor, Doing Business i Global Development Finance. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene