Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaju jamstva

Svijet zadovoljan nuklearnim dogovorom s Iranom, ali bez euforije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon što su svjetske sile s Iranom postigle okvirni dogovor o njegovom nuklearnom programu iz svijeta i dalje stižu reakcije u kojima se većinom izražava zadovoljstvo, ali i upozorava da još nije vrijeme za slavlje.

"To je dobro, ali prerano je za slavlje. Jučer smo postavili tek kamen temeljac", rekao je u petak njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier nakon sastanka u Wroclavu s kolegama iz Francuske i Njemačke, održanog u sklopu Weimarskog trokuta.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Slika nije dostupna Napad sve neizvjesniji VIDEO Pogledajte Kerryjev 'gaf' koji je omogućio nastanak ruskog plana za Siriju

"Svi pregovarači svjesni su da nema nikakvog jamstva za uspjeg pregovora", dodao je, pozvavši da dodatne napore da se okvirni dogovor pretvori u konačni sporazum.

"Preostala su vrlo složena pitanja na kojima treba raditi", rekao je francuski ministar Laurent Fabius, pozdravivši ostvareni "neporecivi napredak" koji treba promatrati "objektivno i s nadom".

Diplomatski maraton između Irana i Zapada još 'samo metri' dijele od cilja

"Naši suradnici ponovno će prionuti poslu već idućeg tjedna", dodao je Fabius.

Okvirni sporazum u petak je pozdravio i voditelj molitve u Teheranu, što je znak da će ga podržati i vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei i drugi konzervativni čelnici.

Ajatolah Mohamad Emami-Kašani vodio je tjednu molitvu na teheranskom sveučilištu, što je dužnost na kojoj se mijenjaju pripadnici iranskog konzervativnog vjerskog establišmenta.

"Pregovarački tim je postojan, mudar i smiren. Vrhovni vođa pofupire te predstavnike", rekao je Emami-Kašani, kako ga je prenijela Iranska studentska novinska agencija (ISNA).

"Doista moramo uputiti čestitke za dobro obavljen posao predsjedniku (Hasanu Rohaniju) i ministru (vanjskih poslova Mohamadu Džavadu Zarifu", rekao je Emami-Kašani.

Saudijski mediji objavili su da je kralj Salman u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Barackom Obamom izrazio nadu da će se s Iranom uspjeti postići konačni sporazum koji će učvrstiti regionalnu i svjetsku sigurnost.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu pozdravio je privremeni sporazum, ali i izrazio nadu da će Teheran uspjeti ispoštovati rok za postizanje konačnog sporazuma.

"Kad promotrimo sadašnja stajališta P5+1, vidimo da je Iran i dalčje ispod crtte koju smo dogovorili (na prijašnjim pregovorima) 2010., ali se nadamo da će Iran doći do nje", rekao je Cavusoglu tijekom posjeta Litvi.

Iran i svjetske sile postigli su u četvrtak okvirni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa tijekom najmanje deset godina u zamjenu za postupno ukidanje zapadnih sankcija Iranu. No on će vrijediti samo u slučaju da se najkasnije do 30. lipnja postigne konačni sporazum.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene