Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glas naroda

Švicarci na referendumu o useljavanju, oporezivanju i zlatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarski birači u nedjelju daju svoje mišljenje na referendumu o trima narodnim inicijativama, o dodatnom pooštravanju useljeničke politike, o ukidanju jedinstvene porezne stope za bogate strance i o zlatu središnje banke.

U svim trima slučajevima ankete predviđaju neuspjeh inicijativa, ali politička klasa ne isključuje "iznenađenje" u vezi s useljavanjem, zahvaljujući anonimnosti glasovanja.

Pročitajte i ovo Glasački listići Porazni podaci Biračko pravo (ni)je obveza? Izlaznost već godinama u stalnom padu Ilustracija Dan odluke Hrvatska u srijedu bira novi saziv Hrvatskog sabora

Usto, birači nisu skloni pristajati uz inicijativu koja se pokreće izvan stranaka uime zaštite prirodnih bogatstava i koju poltička klasa, gospodarski krugovi i sindikati redovito nazivaju "ksenofobnom i rasističkom".

Ekologija i stanovništvo (Ecopop), organizacija koja se predstavlja kao "nepristrana" i želi da se broj useljenika ograniči na 0,2 posto švicarskog stanovništva (oko 16.000 ljudi) na godišnjoj razini, pozvala je birače da kažu "dosta prenapučenosti". Usto traži da Švicarska 10 posto svojih fondova za pomoć razvoju izdvoji za mjere kontrole rađanja u zemljama na jugu.

No ovaj je prijedlog naišao na brojne kritike sa svih strana političkog spektra. Svi ističu da gospodarstvo, kojega neki sektori poput zdravstva imaju trećinu zaposlenika koji dolaze izvan zemlje, više ne bi normalno funkcioniralo i ne bi se moglo razvijati.

"Podupiremo švicarski narod u njegovu izjašnjavanju protiv masovnog useljavanja iz europskih zemalja", rekla je u subotu za švicarski list Le Temps Marine Le Pen, predsjednica Nacionalne fronte, francuske radikalne desnice, u prigodi stranačkog sabora u Lyonu.

Švicarski građani će se izjasniti i o "spašavanju švicarskog zlata" obvezujući Švicarsku nacionalnu banku (BNS) da barem 20 posto svoje imovine pohrani u obliku zlata, umjesto sadašnjih 7 posto.

Izjašnjavanje o jedinstvenoj poreznoj stopi kojemu se ljevica protivi uime "jednakosti", tiče se 5729 stranih milijunaša koji radije plaćaju porezni paušal od milijardu švicarskih franaka (830 milijuna eura), nego poreze u svojoj zemlji.

"Treba se riješiti jedinstvene stope jer to je razumno i ojačalo bi zaštitu naše prirode i domovine", čuje se iz tabora zelenih, inicijatora referenduma.

Glasovanje, nerijetko dopisno, završit će se u podne po mjesnom i po srednjoeuropskome vremenu a rezultati će biti poznati tijekom poslijepodneva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene