Obavijesti Video Pretražite Navigacija
gotov trnovit put

Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a

Švedska postaje članica NATO-a
Švedska postaje članica NATO-a Foto: Getty Images
Švedska službeno postaje članica NATO-a dvije godine nakon aplikacije.

Nakon dva stoljeća neutralnosti i dvije godine otkad je aplicirala, Švedska u četvrtak službeno postaje 32. članica NATO-a, što je velik korak za zemlju koja se dosad držala vojne nesvrstanosti kako ne bi navukla bijes Moskve.

Švedski premijer Ulf Kristersson u Washingtonu će šefu američke diplomacije Antonyju Blinkenu službeno predati ratifikacijske dokumente do kojih je zemlja došla nakon dugih natezanja s pojedinim članicama Saveza.

Plavo-žuta švedska zastava trebala bi u ponedjeljak biti podignuta ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

Rusija je prošli tjedan obećala poduzeti "protumjere" kao reakciju na pristupanje Stockholma Savezu, što će ovisiti "o uvjetima i opsegu integracije Švedske u NATO".

Pročitajte i ovo Seizmolog Krešimir Kuk o potresima u Zagrebu slabije magnitude Seizmolog o potresima koji su uznemirili Zagrepčane: "Područje se aktiviralo..."

Pristupanjem Švedske, nakon Finske prošle godine, sad su sve zemlje s izlaskom na Baltičko more, s izuzetkom Rusije, članice Sjevernoatlantskog saveza.

Švedska i Finska, iako vojno bliske Sjedinjenim Državama, povijesno su se radije držale podalje od NATO-a, formiranog tijekom hladnog rata nasuprot bivšem Sovjetskom Savezu.

Iako Švedska doprinosi međunarodnim mirovnim snagama, nije iskusila rat još od sukoba s Norveškom 1814. godine.

Helsinki i Stockholm istovremeno su najavili svoju kandidaturu za ulazak u NATO 2022., kao reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu.

Finskoj je odobren pristup savezu prošlog travnja, a proces pristupanja Švedske bio je otežan pregovorima s Turskom koja je prigovarala zbog švedske popustljivosti prema kurdskim aktivistima izbjeglima na švedski teritorij jer dio njih Ankara smatra teroristima.

Pročitajte i ovo Teška prometna nesreća na A3 Završen očevid Otkriveni detalji stravične prometne nesreće na autocesti: Kamion udario u automobil, poginulo dvoje starijih ljudi

Na putu se Švedskoj našao i mađarski premijer. Viktor Orban dao je svoj načelni pristanak, ali je prije završetka procesa od Stockholma zatražio "poštovanje" nakon godina "ocrnjivanja" njegove politike.

Mađarski parlament krajem veljače konačno je ratificirao članstvo Švedske u NATO-u.

Prema anketi radija SR emitiranoj u petak, većina Šveđana smatra da je njihova zemlja podnijela "previše žrtava" radi članstva u NATO-u, ali priznaje ipak da je sigurnost Švedske tim članstvom ojačana.

Pristupanje Švedske NATO-u popraćeno je zaoštravanjem retorike njezinih čelnika, pa je tako glavni zapovjednik oružanih snaga Micael Byden u siječnju izjavio da se njegovi sunarodnjaci "moraju mentalno pripremiti za rat".

Uz kandidaturu za NATO, Švedska je početkom prosinca potpisala i sporazum kojim SAD-u daje pristup 17 vojnih baza na njezinu tlu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene