Obavijesti Video Pretražite Navigacija
slabije magnitude

Seizmolog o potresima koji su uznemirili Zagrepčane: "Područje se aktiviralo..."

Seizmolog Krešimir Kuk o potresima u Zagrebu
Seizmolog Krešimir Kuk o potresima u Zagrebu Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Nakon što su slabiji potresi probudili Zagrepčane u četvrtak rano ujutro, razgovarali smo sa seizmologom Krešimirom Kukom, koji nam je objasnio zašto je potres slabije magnitude toliko uznemirio građane i može li on prouzročiti štetu.

U ranim jutarnjim satima u četvrtak dva su slabija potresa uznemirila Zagrepčane. 

Potres jačine 1,9 prema Richteru probudio je građane u 1:55 s epicentrom kod Markuševca, a drugi je zatresao tri minute kasnije, jačine 2,8 prema Richteru.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao nam je da je, osim ta dva potresa, do jutra zabilježeno još 10-ak slabih potresa, koje su osjetili samo pojedinci u najužem epicentralnom području.

"Građani Zagreba još su u sjećanju na onaj najjači potres i čitavu seriju naknadnih potresa, tako da su osjetljivi na potrese. Potres ove magnitude se osjeti, pogotovo u noći kada se sve osjeti", komentirao je seizmolog jutrošnje potrese.

Pročitajte i ovo Ilustracija Usred noći Dva potresa probudila Zagrepčane: "Dobro je protreslo... Čula se i tutnjava"

Potres magnitude 2,8 ne može prouzročiti nikakvu štetu, dodaje Kuk.

"Dubina je parametar koji igra ulogu u manifestiranju jačine potresa, ali to vrijedi kod puno jačih potresa. Što je potres dublji, njegovi su efekti na površini slabiji, ali kod nas su potresi na standardno plitkim dubinama, neki prosjek na 10, 12 kilometara. Za ove magnitude ovo nije faktor da se potres jako osjetio", pojasnio je seizmolog.

Pročitajte i ovo Ilustracija uhićen muškarac Pucao je po gradu uz hrvatsku granicu, a onda i na policiju: Mjesto je bilo pod opsadom do dugo u noć

Možemo li očekivati nove potrese jače magnitude, ulazi u domenu predviđanja potresa, što seizmolozi ne mogu prognozirati. Ipak, posljednjih mjeseci bilježe se slabiji pojedinačni potresi na zagrebačkom području.

"Ovo je prva serija o kojoj govorimo, a govorimo o slabim potresima. S obzirom na aktivnost na našem području, ovo ne treba čuditi. Trenutačno se to područje opet aktiviralo, ali slabo", zaključio je seizmolog Kuk.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene