Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi čin destrukcije

SVE SE JASNO VIDI Satelitske snimke potvrdile strašno razaranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Satelitske snimke potvrđuju da je uništen drevni Belov hram u antičkom gradu Palmiri u sirijskoj pustinji, priopćili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi.

"Možemo potvrditi uništenje glavnog zdanja Belova hrama, kao i reda stupova u neposrednoj blizini", navela je UN-ova agencija za obuku i istraživanje (Unitar) nakon usporedbe satelitskih snimki prije i poslije eksplozije u Palmiri u ponedjeljak ujutro.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Unatoč uništavanju SUDBINA PUSTINJSKOG BISERA Dio je 'sravnjen sa zemljom' Slika nije dostupna Grad palmi OSLOBOĐEN BISER PUSTINJE Uništenje bi bilo neprocjenjiv gubitak

Prema navodima UN-ove agencije, na snimkama od 27. kolovoza vidljiva je cjelovita struktura hrama dok je na najnovijim snimcima vidljivo tek nekoliko stupova tog lokaliteta što, prema Unitaru, otklanja sumnju u to da je 2.000 godina star hram doista uništen.

'Zadovoljni smo da se međusobno tuku, ali i oprezni'

Riječ je o drugom po redu činu destrukcije u tjedan dana koji su u Palmiri izveli pripadnici terorističke Islamske države. Prethodno su 23. kolovoza u potpunosti eksplozijom uništili manji hram, Bal Šamin.

Tjedan dana ranije pogubili su dekapitiranjem glavnog arheologa koji je četiri desetljeća brinuo o ostacima Palmire, 82-ogodišnjeg Haleda al-Asada.

Sirijski aktivisti su u nedelju objavili da je IS uništila Belov hram, jednu od najznačajnijih građevina iz antičkog doba na Bliskom istoku. Pripadnici IS-a posljednjih mjeseci uništavaju povijesne lokalitete na području Sirije i Iraka koji se nalaze pod njihovom kontrolom.

Ostaci antičke Palmire na popisu su UNESCO-ove svjetske kulturne baštine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene