458700
458700
458700
458700
458700

Susreli se papa Franjo i Stephen Hawking: "Znanost mora biti u službi ekološke ravnoteže"

  • , 29.11.2016., 08:12
  • Autor:
  • komentara

Papa Franjo jučer je uputio poziv na obnovu saveza znanstvenika i kršćana suočenih s klimatskim izazovima na koje su se političari oglušili.

 
 
 
 
 
Foto: AFP
Foto: AFP

Papa je govorio sudionicima znanstvenog skupa koji je organizirao Vatikan pod nazivom "Znanost i održivost" u nazočnosti britanskog astrofizičara Stephena Hawkinga, koji se nakon Pavla VI., Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. sastao i s papom Franjom.

Deklarirani ateist, Hawking je od 1986. član Papinske akademije znanosti koja okuplja znanstvenike neovisno o njihovoj vjerskoj opredijeljenosti.

"Nikada do sada nije postojala tolika potreba da se znanost stavi u službu nove globalne ekološke ravnoteže", istaknuo je Papa.

"Istovremeno se obnavlja partnerstvo između znanstvenih i kršćanskih zajednica... usklađenih u njihovim različitim stajalištima prema zajedničkom cilju zaštite našeg zajedničkog doma, ugroženog ekološkim propadanjem i povećanjem siromaštva i društvene isključenosti", dodao je Papa.

"Treba istaknuti slabu reakciju međunarodne politike, uz hvalevrijedne iznimke, kada se radi o konkretnoj želji postizanja zajedničkog blagostanja", rekao je i kritizirao podređenost politike tehnologiji i financijama.

"Na znanstvenicima, koji rade neovisno o političkim, gospodarskim i ideološkim interesima, je zadaća da izgrade model za suočavanje s krizama klimatskih promjena i njihovim društvenim posljedicama", naglasio je papa Franjo. (Hina)DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se