458700
458700
458700
458700
458700

Susreli se papa Franjo i Stephen Hawking: "Znanost mora biti u službi ekološke ravnoteže"

  • , 29.11.2016., 08:12
  • Autor:
  • komentara

Papa Franjo jučer je uputio poziv na obnovu saveza znanstvenika i kršćana suočenih s klimatskim izazovima na koje su se političari oglušili.

 
 
 
 
Foto: AFP
Foto: AFP

Papa je govorio sudionicima znanstvenog skupa koji je organizirao Vatikan pod nazivom "Znanost i održivost" u nazočnosti britanskog astrofizičara Stephena Hawkinga, koji se nakon Pavla VI., Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. sastao i s papom Franjom.

Deklarirani ateist, Hawking je od 1986. član Papinske akademije znanosti koja okuplja znanstvenike neovisno o njihovoj vjerskoj opredijeljenosti.

"Nikada do sada nije postojala tolika potreba da se znanost stavi u službu nove globalne ekološke ravnoteže", istaknuo je Papa.

"Istovremeno se obnavlja partnerstvo između znanstvenih i kršćanskih zajednica... usklađenih u njihovim različitim stajalištima prema zajedničkom cilju zaštite našeg zajedničkog doma, ugroženog ekološkim propadanjem i povećanjem siromaštva i društvene isključenosti", dodao je Papa.

"Treba istaknuti slabu reakciju međunarodne politike, uz hvalevrijedne iznimke, kada se radi o konkretnoj želji postizanja zajedničkog blagostanja", rekao je i kritizirao podređenost politike tehnologiji i financijama.

"Na znanstvenicima, koji rade neovisno o političkim, gospodarskim i ideološkim interesima, je zadaća da izgrade model za suočavanje s krizama klimatskih promjena i njihovim društvenim posljedicama", naglasio je papa Franjo. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se